вівторок, 30 червня 2020 13:10

У Києві хочуть перенести запровадження єдиного е-квитка

У Києві хочуть перенести запровадження єдиного е-квитка
КМДА пропонує відтермінувати введення е-квитка до січня. Фото: itc.ua

Запровадження єдиного електронного квитка на проїзд у столичному міському громадському транспорті можуть відтермінувати до 1 січня 2021 року. Таким чином КМДА хоче дати можливість уряду розробити зміни до законодавства про надання пільг на проїзд.

"Метою запровадження е-квитка було уникнення нецільового використання бюджетних коштів, зменшення обігу готівки на транспортних підприємствах, облік пасажирів, зокрема, і пільгових категорій для ефективної організації трафіку та визначення сум компенсацій перевізникам. 2018 року почалося його тестове впровадження. Із того моменту міська влада дала можливість оформити карти киянина для усіх пільгових категорій. На сьогодні ми компенсуємо перевізникам вартість проїзду за кожного пільговика, який має картку киянина" - говорить заступниця голови КМДА Марина Хонда.

Разом із тим, вона зазначила, що місто зіткнулося з проблемою, яку варто вирішувати на державному рівні. Відповідно до законодавства України, право на безоплатний проїзд пільговим категоріям регламентується 8 законами. Вони стосуються ветеранів військової служби, військовослужбовців, дітей війни, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи й інших категорій. Таких осіб у Києві майже 240 тис. Окрім того, право безкоштовного проїзду мають пенсіонери. Це ще 480 тис. киян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ змінює умови проїзду деяких пільгових категорій громадян

І хоча, згідно з Конституцією, компенсувати проїзд для пільговиків має держава, із 2015-го це роблять із місцевого бюджету Києва.

"Ми вважаємо соціальною несправедливістю для пільговиків із інших регіонів України, яким доведеться сплачувати власні кошти за проїзд із введенням єдиного електронного квитка. Столичний бюджет цих витрат покрити не може. Тому держава повинна врегулювати це питання на законодавчому рівні. Столиця врахує рекомендації урядовців і відтермінує запровадження електронного квитка, доки питання компенсацій пільговикам не буде вирішене", - підкреслила Хонда.

З 1 липня муніципальний транспорт Києва мав повністю перейти на електронний квиток. Він став би єдиним способом оплати проїзду в метро, автобусі, тролейбусі, трамваї, міській електричці та фунікулері.

Зараз ви читаєте новину «У Києві хочуть перенести запровадження єдиного е-квитка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі