субота, 01 березня 2008 07:07

У Гідропарку знайшли загрозу президентові

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Працівниця ”Київзеленбуду” Раїса Власенко біля тополі, яку комунальне підприємство хоче зрізати. Гілки з цього дерева дотепер не падали
Працівниця ”Київзеленбуду” Раїса Власенко біля тополі, яку комунальне підприємство хоче зрізати. Гілки з цього дерева дотепер не падали

Комунальне підприємство "Зеленбуд" Дніпровського району має намір зрубати столітню 45-метрову тополю, що поблизу каплиці в Гідропарку.

Дерево стоїть надто близько до храму, де щороку на Водохреща президент, мер столиці та високопосадовці відвідують церковну службу, — розповідає "ГПУ" Олена Сірош, 45 років, директор Дніпровського "Зеленбуду".

Таку пропозицію керівництво підприємства надіслало до кількох установ — у міську станцію захисту рослин, у два ботсади — Центральний та ім. Фоміна й у Аграрний університет.

— Згідно із "Законом про природно-заповідний фонд" тополя охороняється державою. Але її треба зрізати. Старе дерево стає крихким, може впасти. Воно стоїть посеред Гідропарку над доріжками й алеєю.

Від тополі до каплиці — 30 м. Дерево від вітру хитається, скрипить. Воно огороджене стрічкою. Тополя, мовою дендрологів, відноситься до виду "чорної", кажуть, їй 100 років.

Побачивши кореспондента "ГПУ" під деревом, працівниця "Зеленбуду" Раїса Власенко, 57 років, відсторонює рукою.

— Ой, відійдіть, а то ще гілка впаде, — каже жінка.

Перед цьогорічним Водохрещем у Гідропарку зрубали сусідню стару тополю.

— Бо в ній усередині було величезне дупло. Дерево могло впасти в будь-який момент. Коли рубали, перехожі сварилися. Казали: це дерево ще б росло, а ви його нищите. Пояснювали, що робимо це для їхньої безпеки. Цю теж треба рубати, — показує Раїса Власенко на дерево.

Жінка щороку приходить до каплиці, аби послухати службу й подивитись на президента.

— Віктор Андрійович заїжджає з Броварського проспекту, машина паркується біля дитячого пляжу. Потім з охороною підходить до каплиці, стає обличчям до тополі, — говорить Раїса Власенко.

Відстань від дерева до місця, де президент слухає службу, — 30 кроків.

Керівник районного "Зеленбуду" каже: підприємство відповідатиме, якщо гілки або дерево впадуть на когось і скалічать.

— Торік на День Києва буря звалила в Гідропарку молодий клен. Дерево падало на десятьох людей. Дякувати Богу, ніхто серйозно не постраждав. Але я ледь не зомліла від хвилювання, коли їхала тоді в парк, — згадує Олена Сірош.

Управління охорони навколишнього середовища столиці переконує: визнавати тополю в Гідропарку аварійною не слід.

— Треба зрізати сухі гілки. Якщо є небезпека, огородити дерево, поряд поставити знаки, що можуть падати гілки. А святкувати Водохреще можна в іншому місці, — каже Володимир Михайлюк, представник управління.

Зараз ви читаєте новину «У Гідропарку знайшли загрозу президентові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі