середа, 06 серпня 2008 17:31

У центрі Києва зносять довгобуд

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Кияни спостерігають у вівторок по обіді за знесенням будівлі на вулиці Інститутській, 3
Кияни спостерігають у вівторок по обіді за знесенням будівлі на вулиці Інститутській, 3

"Що вони роблять? Жах, там же музей мав бути! А тепер ті кляті офіси поставлять!"

Марина Лукаш, 66 років, насуплено спостерігає, як велетенські металеві механічні ножиці ламають стіни будівлі на вул. Інститутській, 3 у центрі міста. За 15 хв. машина зносить четвертину стіни. Цегла гупає на землю, здіймає куряву. Роботи розпочалися у понеділок зранку.

— Лише у вівторок почув цю новину, — розповідає архітектор Володимир Шевченко, 56 років. Кілька років тому він розробляв проект реконструкції довгобуду для Національного художнього музею України. — Це явно незаконно. Ще Кучма підписував закон, що на Інститутській, 3 буде Національний художній музей. Об"єкт дотепер перебуває на його балансі.

Архітектор недавно цікавився долею музею-довгобуду. Його гендиректор Анатолій Мельник сказав: 25 лютого цього року президент України видав указ, щоб будівлю повернули у власність держави. І що справа перебуває в Окружному адміністративному суді.

Торік містобудівна рада столиці ухвалила проект будівництва на ділянці, за якою закріпили іншу поштову адресу — вул. Інститутська, 1–3.

— Цей проект не пов"язаний із довгобудом. У ньому передбачений готель і торговий комплекс із паркінгом. Будівля буде п"ятиповерховою. Музею історії Києва у ній відвели 10 тисяч квадратних метрів, — розповідає автор проекту, архітектор Юрій Бородкін, 56 років. — А що має бути на Інститутській, 3 — я не знаю.

Володимир Шевченко впевнений: хтось навмисне заплутав справу з поштовими адресами.

Торік 26 квітня Київрада вирішила продати землю площею 1,23 га на вул. Інститутській, 3 за 30 млн 807 тис. грн товариству "Історія міста". Його засновник і директор — 32-річний Олексій Жарко із міста Селідове у Донецькій області. Статутний фонд компанії — 500 тис. грн.

Ходять чутки, що замість довгобуду зведуть 40-поверховий бізнес-центр

У вівторок охорона не впустила на будмайданчик заступника міністра культури Миколу Яковину, заступника директора Національного художнього музею Марію Задорожну й викликаних міліціонерів.

— Дотепер будівля перебуває на балансі міністерства культури, тобто належить державі. Київрада забирала цю землю собі, навіть не оформивши як слід документів, — каже Марія Задорожна, 33 роки.

Натомість заступник мера Віталій Журавський, 53 роки, запевняє, що із 2003-го цей об"єкт перебуває у власності міста.

— Він прийшов у повну непридатність, з"їдений будівельним грибком. Ми знайшли інвестора, який знесе стару будівлю і зведе музей міста до 2012 року, — каже Журавський.

Серед столичних архітекторів ходять чутки, що замість довгобуду зведуть 40-поверховий бізнес-центр загальною площею 250 тис. кв. м.

Наступного тижня Шевченківський райсуд розгляне позов Національного художнього музею проти мерії столиці, яка дала дозвіл на знесення довгобуду.

"Троїцький" демонтували на третину

Найвідоміший довгобуд столиці — торговий центр "Троїцький" біля Республіканського стадіону. Якщо його не знести, Україну можуть позбавити права проводити фінальну частину чемпіонату Європи з футболу 2012 року. "Троїцький" розбирають крани тієї ж компанії, що й довгобуд на вул. Інститутській, 3, — "Орга-Атлас".
У вівторок на майданчику біля стадіону працювали три трактори з гідравлічними ножицями. А наступного дня — два. "Троїцький" демонтували приблизно на третину. Олександр Щукін, 32 роки, каже, що у вихідні дні там ніхто не працює.

Олександр КУЦИЙ

Зараз ви читаєте новину «У центрі Києва зносять довгобуд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі