четвер, 27 листопада 2008 15:21

У центрі Києва знайшли родича Великого адронного колайдера

Далекого родича Великого адронного колайдера виявили у центрі Києва. Тоді, як апарат у Швейцарії допоможе вченим відповісти на питання про виникнення Всесвіту, український прискорювач часток до наступного року вироблятиме засоби для надточної діагностики здоров"я людини."Український колайдер" побудовано ще в 1976 році в Інституті ядерних досліджень в Києві і він вважався одним із кращих у своєму класі в СРСР, хоча США у 70-ті вже обганяли радянську науку на 10 років.

Олександр Вальків, кандидат фізичних наук, планував захистити про циклотрон докторську дисертацію, але в 90-ті роботу апарату зупинили, і він простояв без роботи близько семи років. Тепер же таки є надія, що ядерна фізика знову знадобиться.

"Ми навіть минулого тижня працювали. Багато експериментів ведуться роками, набирається певна статистика. Ну, мені важко зараз сказати, що саме конкретно зроблено", - сказав Вальків.

Поки що циклотрон планується використовувати в медицині - спільно із росіянами виготовляти на ньому радіопрепарати.

Конструкцію апарата можна вважати безпечною, оскільки використовуються в ньому так звані середні енергії.

"У залі, в якому ми зараз перебуваємо, в момент роботи знаходитися не можна - тут дуже сильний радіаційний фон. Тут бетонні стіни товщиною п"ять метрів", - говорить Вальків.

Швейцарський колайдер у 2000 разів більший за київський циклотрон. Офіційний Київ участі в проекті CERN не приймає, хоча київські та харківські фізики внесли значний внесок у розробку проекту. Українські вчені також офіційно заявляють, що небезпека виникнення чорних дір при роботі колайдера нікчемна.

Однак, джерела телеканалу СТБ запевняють, що до реальної інформації вчені доступ не відкриють. Бюджет проекту складає близько $ 10 млрд, що наштовхує на думку про участь у проекті військових НАТО.

Вальків наголошує, що навіть на невеликому київському прискорювачі деякі роботи засекречено. "Через перший відділ проходили роботи із радіаційних випробувань", - розповів він.

Нагадаємо, робота ВАК через несправність зупинена приблизно до початку літа наступного року. Ремонт обійдеться CERN у $ 21 млн, повідомляє СТБ

Зараз ви читаєте новину «У центрі Києва знайшли родича Великого адронного колайдера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі