четвер, 21 лютого 2008 07:01

Торгівля під Шулявським мостом відновилася

Автор: фото: Олександр КУЦИЙ
  Вівторок, 14.00, площадка незаконної торгівлі секонд-хендом під Шулявським шляхопроводом
Вівторок, 14.00, площадка незаконної торгівлі секонд-хендом під Шулявським шляхопроводом

"Стоять на кожному кроці, навіть за руки хапають, пропонують дешево купити кросівки. Знову перетворили прохід під мостом на "чорний" квартал і стихійний ринок", — обурюється Оксана Головаченко, 36 років.

Так укотре відроджується незаконна торгівля під Шулявським шляхопроводом. 26 вересня 2006-го, після загрозливої за масштабами пожежі ринку секонд-хенду, були суттєво пошкоджені бетонні опори та естакади мосту. Рух там обмежили на кілька місяців. Після перевірки Державного дорожнього НДІ ім. Шульгіна міст вирішили укріпити додатковими конструкціями.

Але тепер, схоже, нікого не цікавлять події півторарічної давнини. Під мостом знову активно торгують. Тут стоять кілька десятків розкладачок, дерев"яних і металевих стелажів із кросівками. Торгують також старими куртками, светрами, джинсами. Усі власники торгівлі — чорношкірі, вихідці з країн Африки й Близького Сходу. Побачити секонд-хенд із просп. Перемоги важко, бо торгівців закриває 3-метровий паркан. Усюди, навіть біля бетонних опор, складено мішки з товаром. У вівторок по обіді під мостом одночасно ходять до сотні покупців і продавців. Високий чоловік не встигає вчасно викладати поношені речі з мішків на розкладачки. Товар у нього розкуповують швидко.

Торговці ні з ким не спілкуються, пояснюють, що не знають мови. Вдається розговорити темношкірого іноземця у синьому шарфі. Каже, будь-хто може торгувати під мостом. Але перед тим треба узгодити всі питання в кімнаті "охорона", яка розташована через дорогу, біля кіоску з написом "Шаурма". Там знайомлюся з Віталієм, начальником охорони на Шулявському ринку. Питаю, як отримати дозвіл на продаж джинсів і кросівок під мостом.

— Це не до мене. Ви зможете домовитися тільки з Віктором Миколайовичем Кравченком, він виконувач обов"язків директора ринку, — розповідає Віталій.

— Ганяти можуть, торгувати тут заборонено. Але ж інші — торгують, — сміється у відповідь на запитання, чи не виселять мене звідси разом із джинсами.

Міські пожежники заборонили торгувати під Шулявським і під рештою шляхопроводів одразу після пожежі.

— Звісно, торгувати там заборонено. Тамтешні продавці самовільно встановлюють лотки. Пам"ятаю, вони ще тоді казали, що однаково продаватимуть. Відселяла їх з-під мосту мерія. Ми все зробили, що могли. Не можуть пожежники там постійно чергувати і проганяти продавців, — пояснює "ГПУ" Олександр Хорунжий, 27 років, старший інспектор центру пропаганди МНС Києва.

— Такі базари — потрібні, — запевняє, відклавши на розкладачці поношені чоловічі штани, на вигляд 50-річна жінка. — Ви бачите, скільки людей скуповується? Тут можна купити нормальний одяг за копійки. А те, що міст знову згорить, мене не цікавить. Я впевнена, торгівлю все одно ніхто звідси не вижене. Вони комусь платять хороші гроші.

Зараз ви читаєте новину «Торгівля під Шулявським мостом відновилася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі