середа, 15 жовтня 2008 16:29

Швидкісний трамвай закрили до лютого

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Вівторок, 17.30, зупинка ”Політехнічна” на вул. Борщагівській. За півгодини до неї під’їхало чотири автобуси маршруту №3, які курсують до Кільцевої дороги, і лише один №1, який їздить далі, на Михайлівську Борщагівку. Дві
Вівторок, 17.30, зупинка ”Політехнічна” на вул. Борщагівській. За півгодини до неї під’їхало чотири автобуси маршруту №3, які курсують до Кільцевої дороги, і лише один №1, який їздить далі, на Михайлівську Борщагівку. Дві

"Трамваї раніше ходили, як часікі, кожних п"ять хвилин. А автобусів, буває, чекаю і по півгодини. То їх нема, а то стадом як попруть, один за одним!" — каже "ГПУ" Олена Грищенко, 47 років. Вона у вівторок о 17.40 стоїть біля зупинки "Політехнічна", хоче доїхати додому, на Борщагівку.

Із минулої п"ятниці "Київпастранс" закрив на реконструкцію найдовшу ділянку швидкісного трамвая — від "Політехнічної" до бульвару Лепсе. Тому маршрути трамваїв NN1 і 3 виїжджають із Борщагівки, звертають на б-р Лепсе і прямують за маршрутом трамвая N15, на площу Старовокзальну, що біля залізничного вокзалу. Натомість "Київпастранс" пустив вул. Борщагівською автобуси.

Транспортники обіцяють завершити ремонт трамвайних колій за три місяці. Пасажири цим запевненням не вірять.

— Як мені вже надоїли ці ремонти ліній! У квітні зробили, що трамваї доїжджали тільки до Політехнічної. Тоді взагалі ніхто не попереджав про це. Тепер хоч за кілька днів до закриття повісили оголошення. Тільки звикнеш їздити за одним маршрутом, як його одразу закривають. І мусиш шукати інший, оптимальніший, — обурюється Наталія Ковальчук, 34 роки.

Автобуси, що курсують вул. Борщагівською, повторюють закриті маршрути трамваїв. Але через постійні затори їздять вони набагато повільніше за швидкісний трамвай. Електротранспорт мав відділену від автомобілів зону, тому ніколи не потрапляв у затори.

— Раніше я їхала трамваєм з Борщагівки в центр ну максимум за півгодини! — каже Оксана  Михник, 50 років, проводячи долонею над головою. — А зараз неможливо розрахувати. Із Борщагівки в центр їду не менш як годину. Бо вранці і ввечері на Борщагівській — страшне. Буває, пропускаю по два-три автобуси — не можу в них влізти. Перший і третій трамваї зараз стоять у пробках на Лук"янівці. А автобуси не можуть переїхати затори на Борщагівській, на Повітрофлотському й Індустріальному мостах.

Оксана Михник помітила, що з п"ятниці на автобусних зупинках побільшало порожніх пивних пляшок:

— На деяких — як мінімум 20. Раніше такого не було. Люди не можуть вільно сісти в салон, тому чекають іншого автобуса. За той час п"ють пиво.

Є й ті, хто радіє через ремонт трамвайних колій. Олександр Козаков, 40 років, живе в будинку N14 на просп. Космонавта Комарова:

— Добре що почали ремонт. Бо старі трамваї торохкотіли так, що я телевізора не чув. Хоча мій будинок розташований метрів за 100 від них. Їжджу трамваєм мало, більше маршрутками. Чоловік сподівається, що після ремонту в квартирі стане тихіше.

Усі трамваї їдуть повз Лук"янівку

Трамвай N1 їздить без змін від зупинки "Михайлівська Борщагівка" до бульвару Івана Лепсе. Потім звертає на бульвар і їде за маршрутом трамвая N15. Курсує повз станцію метро Берестейська, далі вул. Дегтярівською, до Лук"янівської площі. Потім прямує вул. Дмитрівською на кінцеву зупинку — площу Старовокзальну.

Трамвай N3 їде так само, але початок маршруту — на Кільцевій дорозі.

Автобус N1тр і N3тр повторюють маршрути закритих трамваїв, зупиняються в тих самих місцях. Автобус N1 їздить від Михайлівської Борщагівки, а N3 —  від Кільцевої дороги. У центрі кінцева зупинка в них одна — площа Перемоги.

Автобусний маршрут N9 скоротили. Від вул. Булгакова він доїжджає лише до станції метро Берестейська.

Зараз ви читаєте новину «Швидкісний трамвай закрили до лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі