пʼятниця, 21 вересня 2007 07:05

Суд повернув мешканцям їхній гуртожиток

Автор: фото з сімейного архіву
  Лариса Василевська разом із сім’єю у кімнаті гуртожитку ”Бавовнянки”
Лариса Василевська разом із сім’єю у кімнаті гуртожитку ”Бавовнянки”

Апеляційний суд Києва визнав недійсними договори продажу гуртожитку фабрики "Бавовнянка" на вул. Червоноармійській, 67.

Cуд ухвалив рішення повернути гуртожиток акціонерам фабрики. Будівля розташована в центрі міста. Нині там проживають 60 сімей, які виховують 120 дітей. Кухня, розрахована на 12 господинь, і один душ — на всі шість поверхів. Житлова площа — понад 2 тис. кв. м.

Бухгалтер Лариса Василевська, 40 років, майже 20 років живе в гуртожитку. Для більшості сімей це норма. Будинок звели в 1950-х  за кошти міста. Один під"їзд віддали працівникам фабрики "Бавовнянка". Її 1995-го приватизували. До переліку майна новоствореного орендованого підприємства керівництво включило гуртожиток. Тут мешкали лише працівники "Бавовнянки".

— Ми дуже бідували, але трималися через житло. Фабрика практично збанкрутувала. Перебивалися, як могли, — каже Василевська.

2004 року керівництво "Бавовнянки" за 180 тис. грн вперше продало гуртожиток — фірмі "Бавовнянка-житло". У договорі було вказано, що продають нежитлові приміщення. Але будинок з 1954-го — у житловому фонді Печерського району. Підприємство не може приватизувати житло. Це право належить або державі, або громадянинові.

Через рік "Бавовнянка-житло" перепродує гуртожиток як нежитлові приміщення київському закритому акціонерному товариству "Стабіл-ґруп". Бізнесмени заплатили за 2 тис. квадратів у центрі міста понад 5 млн грн.

Мешканці вирішили відстояти свою домівку.

— Новий хазяїн послав до нас Марину Мілевську. Вона заявила, аби ми звідси виміталися, — розповідає 45-річна мешканка гуртожитку Віра Нечипоренко.

Нові господарі хотіли перетворити гуртожиток на ресторан. Розмовляти з мешканцями відмовилися. Марина Мілевська навіть пригрозила заварити вхідні двері. Сказала, що жителі тоді "здохнуть всередині, як щурі", згадує жінка.

Мешканці пікетували мерію, Фонд держмайна, Печерську райадміністрацію. Якось власники "Стабіл-ґруп" привезли спецназ, щоб силоміць виселити їх. Але ті викликали міліцію й відбили таким чином атаку бізнесменів.

2005-го мешканці подали на керівництво "Бавовнянки" до суду. Вимагали визнати договір купівлі-продажу гуртожитку недійсним. Кілька судів вони програли, дійшли до Апеляційного.

— Мабуть, ми перші в Україні зуміли відвоювати в бізнесменів проданий гуртожиток, — хвалиться Лариса Василевська.

Зараз ви читаєте новину «Суд повернув мешканцям їхній гуртожиток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі