середа, 22 січня 2020 11:53

Створили унікальний портал пошуку загиблих військових

Створили унікальний портал пошуку загиблих військових
Портал має понад 258 тис. записів і понад 313 тис. документів. Фото: zik.ua

В Україні створили пошуковий портал з документами про загиблих або зниклих безвісти військових під час Другої світової війни.

Ресурс martyrology.org.ua діє на базі документального фонду Національного музею історії України у Другій світовій війні. За словами працівників установи, портал створили, бо до них постійно надходять прохання на пошук зниклих чи загиблих солдат. Уже мають понад 12 тис. таких запитів.

"Це перший у пострадянських країнах веб-ресурс такого характеру. Тут зібрані документи, які знаходилися у районних військкоматах, посвідчення, похоронки, листи, фотографії, сторінки із Книги пам'яті, - розповідає працівник музею Наталія Філатова. - Він знадобиться тим, хто цікавиться долею та місцями поховання своїх рідних, призваних із території України або похованих тут. Допоможе з'ясувати правду у випадках плутанини з іменами чи географією, коли бійця важко ідентифікувати через помилку командира частини чи працівника військкомату. Шукати потрібну людину можна за повним іменем, а можна просто ввести три літери із прізвища. Пошук покаже усі імена із таким поєднанням букв, тоді уже дивитися варто за датою чи місцем народження або ж іншими даними".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща розкритикувала Путіна

Портал поки працює в тестовому режимі і веде пошук тільки по Київській та Житомирській областях. Працюють над Вінницькою. Дані постійно доповнюються і оновлюються. Зараз тут зібрано понад 258 тис. записів і понад 313 тис. документів.

1 вересня 80 років тому почалась Друга світова війна. ЇЇ називають найкривавішою та наймасштабнішою в історії людства.

Того дня на територію Польщі увійшло близько 1,5 млн німецьких солдат. Вторгнення відбувалося вздовж майже усього польського кордону за активної підтримки авіації та артилерії

Зараз ви читаєте новину «Створили унікальний портал пошуку загиблих військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі