субота, 07 червня 2008 07:08

"Спасительницу утопающих" церкві подарував архітектор Бабушкін

Автор: фото: Олеся ПОП
  Киянка Анна Марченко з донькою Маргаритою у Свято-Троїцькому храмі біля ікони Пресвятої Богородиці ”Спасительницу утопающих”. Жінка вірить, що образ вбереже дитину від нещастя на воді
Киянка Анна Марченко з донькою Маргаритою у Свято-Троїцькому храмі біля ікони Пресвятої Богородиці ”Спасительницу утопающих”. Жінка вірить, що образ вбереже дитину від нещастя на воді

Днями до Свято-Троїцького храму на Троєщині (вул. Кірова, 2в) привезли ікону Пресвятої Богородиці "Спасительница утопающих". На ній зображена Богородиця з малим Ісусом на руках. Парафіяни вірять, що ікона оберігає від нещасть на воді.

У четвер на свято Вознесіння Христового прийшло чимало людей. Після двох ранкових служінь прихожани щохвилини підходять до ікони, вклоняються, моляться перед нею.

Більшість у черзі до образу — молоді батьки з маленькими дітьми на руках. Киянка Анна Марченко, 32 роки, привела з собою 7-річну доньку Маргариту. Жінка зізнається, що не часто бере дитину до церкви: Маргарита не може довго всидіти на одному місці.

— Мама сказала мені, що в храм привезли чудотворну ікону, яка спасає утопающих. Якраз почалося літо, донька скоро ходитиме на пляж, бо дома не всидить. Вірю, що її захистить ця ікона, — каже Анна.

— Я вважаю, вона рятує не тільки людей, які тонуть буквально, у воді. Але й тих, яким потрібна допомога. Це люди в переносному значенні "утопающі", — впевнена киянка Віра Бряник, 52 роки.

Жінка молиться за упокій душі батька, який кілька років тому потонув. Говорити про це Віра Бряник не хоче. Образ поклали на вишиваний рушник, поряд лежить скринька із пожертвами.

— "Спасительница утопающих" — копія з оригінальної ікони. Її до столиці привіз священик із міста Новгород-Сіверський у Чернігівській області. Перебуватиме вона в нас до 20 червня. Протягом цього часу у храмі служитимуть молебні. Ми зателефонували на Чернігівщину, попросили, аби нам привезли ікону. Почалися літні канікули, діти йдуть на пляжі. На Дніпрі останнім часом тонуть багато людей, — пояснює "ГПУ" отець Анатолій із храму на Троєщині. Храм належить до Української православної церкви Київського патріархату.

Згідно з церковною легендою, у XIII–XIV ст. на Десні біля села Леньково на Чернігівщині був небезпечний вир. У ньому тонули люди на човнах і великі, завантажені харчами баржі. Якось вода прибила на берег ікону Божої Матері. Парафіяни звели на цьому місці храм Богородиці. З того часу люди й кораблі тонути перестали. У 1917-му, під час революції, ікона загубилась. П"ять років тому точний список Леньківської ікони подарував храму в Новгороді-Сіверському київський архітектор Сергій Бабушкін.

Зараз ви читаєте новину «"Спасительницу утопающих" церкві подарував архітектор Бабушкін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі