Ексклюзиви
вівторок, 12 січня 2016 17:53

"Щоб вигнати шахраїв з метро, потрібен спеціальний закон" - Наталія Макогон
5

Фото: Наталія Міняйло

У вівторок, 12 січня відбулася прес-конференція, на якій обговорили питання "людей зі скриньками" в метро. На сьогодні поліція має понад 100 задокументованих випадків шахрайства у метро. Але далі справа не рухається - люди дають шахраям гроші добровільно.

"Ми усвідомлюємо, що нині метро заполонили "люди зі скриньками", - розповіла прес-секретар київського метро Наталія Макогон 33 роки. - Особливо ця проблема загострилася останні роки, адже у країні йде війна. Однак поки що ми немає повноважень для вирішення цієї проблеми."

На думку представників метро, для ефективної боротьби зі скринькарями необхідно внести зміни у законодавство, зокрема, в 190 статтю Кримінального кодексу. Вона регулює поняття шахрайства і передбачає обмеження волі до 12 років, залежно від тяжкості злочину.

"Але ця стаття не регулює питання про привласнення грошей під прикриттям благодійної чи волонтерської допомоги, - стверджувала Наталія Макогон. - Тому без закону ми безсилі проти. В тому числі ми не можемо обмежувати діяльність таких "волонтерів". В крайньому разі вони зможуть подати на нас в суд. Через це проблема прийняття спеціального закону стоїть гостро. Але це досить тривала процедура."

Ще 2 жовтня 2015 року народний депутат Антон Геращенко вніс Проект Закону щодо протидії зловживанням у сфері благодійництва. На сьогодні проект 3512 отримав схвалення комітету правоохоронної діяльності. Він не викликав жодних заперечень у комітеті правової політики. Але його мають ще розглянути у 4 комітетах Верховної Ради. Рада, як відомо, збереться на засідання 26 січня.

Проект 3512 пропонує внести до Кримінального Кодексу нову статтю 190-1. Вона має регулювати привласнення благодійних пожертв. За цей злочин пропонують давати від трьох до 12 років ув'язнення. У разі ухвалення закону від вступить в силу через три місяці з дня його оприлюднення.

"Поки ми закликаємо усіх пасажирів не давати пожертв незнайомцям, як приватним особам, так і представникам організацій, - сказала Наталія Макогон. - З наступного тижня на ескалаторах метро ми будемо про це повідомляти пасажирів. Можна звертатися до правоохоронців, але й вони також не мають підстав для арешту осіб, що збирають пожертви.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб вигнати шахраїв з метро, потрібен спеціальний закон" - Наталія Макогон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7643
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути