вівторок, 15 жовтня 2019 19:48

Сквер Небесної сотні знову опинився під загрозою

Сквер Небесної сотні знову опинився під загрозою
У держави хочуть відібрати землю на якій знаходиться сквер Небесної сотні. Фото: Zeft

Сквер Небесної сотні у Києві знаходиться під загрозою.

Компанія "GPP Developers Ltd", яка є колишнім власником землі, на якій зараз знаходиться сквер, подала позов про перегляд рішення, яким земельну ділянку повернули місту. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на джерела в міськраді.

"Сквер небесної сотні знову під загрозою. Сьогодні компанія, яку пов'язують з колишнім депутатом Олександром Супруненком, подала до Господарського суду заяву про перегляд рішення Господарського суду за нововиявленими обставинами", - розповів радник мера Києва Володимир Бондаренко.

За його словами, нововиявленою обставиною "GPP Developers Ltd" вважає те, що під час проведення експертизи землі експерт нібито послуговувався не тією картою "Меж пам'ятки національного значення "Культурний шар міста Ярослава", зокрема, картою 2009 року, а не 2007 року.

Бондаренко наголосив, що це не можна вважати нововиявленою обставиною.

Він також нагадав, що мова йде про позов, який подавала прокуратура в інтересах Київської адміністрації про повернення до державної власності земельної ділянки, оскільки це є землі історико-культурно призначення, відповідно, особливо цінні землі.

У першій інстанції Господарський і Апеляційний суди відмовили прокуратурі у задоволенні позову. Але Верховний суд скасував попередні рішення і повернув справу на повторний розгляд, "чітко прописавши, що ці землі є землями історико-культурного призначення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили перший в Україні Меморіал героям Небесної сотні

Тоді перша інстанція позов задовольнила і повернула земельну ділянку. Апеляція і Вищий госпсуд підтвердили це рішення. А Верховний суд навіть не взяв справу до розгляду, аргументувавши це тим, що судами попередніх інстанцій правильно встановлені факти, і що земля дійсно належить до особливо цінних, а отже без погодження з Верховною Радою і Кабміном Київрада не мала права її вилучати.

Наразі, за словами Бондаренко, колишні власники знову намагаються "відбити" під забудову це знакове місце.

Коли буде засідання суду наразі невідомо, але радник мера запевнив, що позиція Київської адміністрації незмінна, і що місто відстоюватиме сквер.

У свою чергу в прокуратурі Києва пояснюють, що наразі подали до суду свої пояснення у справі та клопотання про залишення заяви компанії "GPP Developers Ltd" без розгляду у зв'язку з пропуском строків.

З доводами заявника прокуратура міста Києва категорично не погоджується, оскільки зазначені заявником обставини не можуть вважатися ново виявленими, а наявність наданої заявником інформації не впливає на вирішення судом даної справи по суті.

"Ухвалою Господарського суду Києва від 1 жовтня 2019 року заяву компанії залишено без руху та надано строк для усунення зазначених недоліків. Станом на 15.10.2019 в матеріалах справи відсутні будь-які докази усунення недоліків", - зазначила речниця столичної прокуратури Надя Максимець.

У 2014 році місцеві жителі своїми силами і за власні кошти облаштували сквер Небесної Сотні по вулиці Михайлівській, 24-26. Водночас діяло рішення суду від 14 жовтня 2014 року, що залишало в силі плани забудовника з будівництва. 31 травня 2015 року мер Києва Віталій Кличко запевнив, що у сквері Небесної сотні нічого не будуватимуть. 24 вересня 2015 року Київрада розірвала договір оренди земельних ділянок по вулиці Михайлівській, 24-26 з ТОВ "УКРінвестресурс" та створила сквер на цьому місці.

Зараз ви читаєте новину «Сквер Небесної сотні знову опинився під загрозою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі