пʼятниця, 06 червня 2008 07:11

Шістьох постраждалих від газу виписали з лікарні

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Киянка Людмила Спіріна (справа) і старша медсестра Любов Глинська у коридорі опікового відділення лікарні на вулиці Краківській. Коли жінку випишуть точно, поки невідомо
Киянка Людмила Спіріна (справа) і старша медсестра Любов Глинська у коридорі опікового відділення лікарні на вулиці Краківській. Коли жінку випишуть точно, поки невідомо

Чотирьох постраждалих 9 травня в Святошині внаслідок вибуху газового балона цього тижня виписали з опікового відділення міської лікарні N2 на вул. Краківській. Ще двох виписали раніше, у травні.

Першою лікарі відпустили додому 27-річну Наталію Лісову. Це сталося 12 травня, на третій день після трагедії. За два тижні з лікарні виписали Світлану Сербін, 16 років. А цього тижня медики вирішили, що додому можуть повертатися 45-річний Юрій Олежко, вінничанин Віктор Середюк, 36 років, Катерина Каневська, 21 рік, і 10-річна Діана Гладкова.

— У всіх чотирьох пацієнтів, яких збираємося виписувати днями, опіками було ушкоджено до 18 відсотків шкіри, — розповідає "ГПУ" головлікар Анатолій Воронін, 56 років. — Період реабілітації та загоєння обпечених ділянок триватиме у цих людей протягом року. У них вогнем були вражені руки, ноги, спини, обличчя. Більшості потерпілих робили одну-дві операції. Шкіри не пересаджували, бо опіки були поверхневі.

У коридорі лікарні кореспондент "ГПУ" зустрів Людмилу Спіріну, 52 роки, одну із постраждалих. Жінка в червоному сарафані в білий горошок і сорочці. На правій руці від ліктя і зап"ястя — компрес. На руках сліди від опіків. Спина у Людмили теж була в опіках, але вже загоїлася. Розмовляємо біля кабінету, де жінці робили інгаляційні процедури.

— Після вибуху люди почали втікати — хто куди. Я теж побігла, але ударна хвиля відкинула мене і збила з ніг. Падала обличчям на асфальт. Тормозила долонями. Зчесала їх майже до кісток. Пам"ятаю свою першу думку після вибуху — "напевне, мало хто виживе". Думала: якщо не згоримо у вогні, то нас уб"ють уламки кіосків, — згадує Людмила Спіріна.

9 травня Людмила Володимирівна прийшла на ринок біля станції метро Святошин, аби шукати роботу. Хотіла влаштуватися продавцем у намет і купити корм для трьох кішок. Жінка стояла спиною до кіоску "Кури-гриль", за п"ять кроків до прилавку.

— Розмовляла зі знайомою... Досі не можу згадати, хто то був. Розпитувала її, хто тепер господар "стометрівки" (так торговці називають Святошинський базар. — "ГПУ"), які умови праці, скільки платять. Потім почула вибух і як щось засвистіло. Краєм ока побачила білий дим. Відбігла на кілька метрів, а потім мене накрила гаряча хвиля, — розповідає жінка.

З асфальту допоміг піднятися невідомий. Він збивав вогонь із волосся Людмили, гасив одяг, який горів на тілі.

— Забігла в магазин "Дніпро", взяла пляшку води, почала обливатися. Відчувала, як на мені горить шкіра. Хтось дав кефіру. А потім хтось почав мене мазати "Пантенолом", — веде далі Людмила Спіріна

Киянка працювала в Святошині з 1991-го по 2000-й продавцем у квітковому магазині біля метро. Наступних вісім років продавала хліб у міських кіосках, зокрема на Контрактовій. Дітей жінка не має. Провідують Людмилу Володимирівну друзі й колеги. Вона не задумувалася, чи платитиме їй компенсацію за лікування і втрачене здоров"я власник кіоску, що вибухнув.

— Про це говорили у всіх палатах люди, які потрапили під вибух. Чогось конкретного не вирішили. Хочемо одного — одужати й вийти з лікарні, — додає Людмила Спіріна.

У лікарні на Краківській, 13 ще лікуються 11 постраждалих від вибуху. Лікарі кажуть, що найбільш загрозливий стан у 27-річної Юлії Худакової. Медики оцінюють його як "стабільно тяжкий, без динаміки". Вогонь обпік 60 відсотків шкіри Юлії, кисень подають апаратом штучного дихання. У такому ж стані перебуває Юлія Гладкова, 26 років. Її доньку обіцяють виписати до неділі. У решти пацієнтів стан тяжкий, але вони поступово одужують, кажуть медики.

Лікарня вперше приймала так багато потерпілих

Майже всі потерпілі не хочуть спілкуватись із журналістами. Катерина Каневська — не виняток. Жінка категорично відмовляється розмовляти. Пояснює: поранені кияни чули й читали про себе лише перекручені й недостовірні новини. Більшість просять передати лікарям подяку за турботу про них.
— Вони врятували життя потерпілих. Лікарі вдень і вночі постійно біля хворих. Роблять усе, аби вони швидше одужали, — каже "ГПУ" донька постраждалої Світлани Максименкової, 67 років.
Старша медсестра 53-річна Любов Глинська понад 30 років працює в опіковому відділенні.
— У нашій лікарні таке було вперше, аби одночасно привезли стількох потерпілих від опіків і кожен потребував невідкладної та постійної допомоги. Але колектив устигав. Багатьом доводилося затримуватись після зміни, — каже жінка.
У лікарні працюють понад півтисячі лікарів, медсестр та обслуговуючого персоналу. Заклад відкрили 1948-го, у грудні колектив відзначить 60-річчя.
Від вибуху двох газових балонів у Святошині постраждали 17 людей.

Зараз ви читаєте новину «Шістьох постраждалих від газу виписали з лікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі