пʼятниця, 14 грудня 2007 07:13

Син вагоновожатої угнав трамвай

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Виїзд із Подільського депо (вул. Фрунзе, Куренівка). Через ці ворота Віталій Шаповал виїхав на трамваї, аби ”дістатися додому”
Виїзд із Подільського депо (вул. Фрунзе, Куренівка). Через ці ворота Віталій Шаповал виїхав на трамваї, аби ”дістатися додому”

Уночі минулої п"ятниці водії трамваїв, які їхали з площі Тараса Шевченка на Поділ, звернули увагу на вагон, який рухався назустріч. Трамваєм керував невідомий.

Про це повідомили диспетчеру Подільського трамвайного депо, що на вул. Фрунзе, 132 (Куренівка). Та виявила: з депо зник трамвай із бортовим номером 5804. Він мав виїхати в рейс наступного ранку. Як виявилося, охоронці випустили його з території близько 23.00.

На прохання трамвайників відключили електромережу на лінії 19-го маршруту, яким рухався викрадений вагон. Зателефонували в міліцію, повідомили міське ДАІ.

— Міліціонери помітили порожній вагон близько першої ночі — на перехресті Автозаводської й Полупанова. Він проїхав від депо 3 кілометри. Стояв із увімкненим у салоні світлом. Правоохоронці відчинили двері, зайшли всередину. У кабіні побачили п"яного молодика. Він не міг триматися на ногах. Пояснив, що гуляв із друзями біля депо. Коли всі роз"їхалися, чекав на трамвай, аби дістатися додому, на вул. Галицьку. Транспорту не було. Тому вирішив узяти трамвай у депо, — розповідає "ГПУ" Олександр Радкевич, 31 рік, помічник начальника Подільського райвідділу міліції.

Затриманий — 25-річний киянин Віталій Шаповал. У міліції кажуть, він був раніше засуджений на сім років — за квартирну крадіжку. Мешкає разом із 55-річною матір"ю Аллою  Борисівною, співмешканкою Юлією та її однорічною дитиною в однокімнатному помешканні на Виноградарі. Мати 35 років працює вагоновожатою в тому ж Подільському депо. Працівники підприємства добре знають затриманого. Більшу частину дитинства Віталій провів разом із матір"ю в трамвайній кабіні. Працівники депо називають сім"ю Шаповалів неблагополучною. Батько Віталія, Борис Шаповал, випивав, кілька разів виганяв із дому дружину й сина. Потім вони розлучилися.

Більшу частину дитинства Віталій провів із матір"ю в кабіні трамваю

— Алла вчила сина керувати трамваєм, бо сподівалася, що він теж працюватиме вагоновожатим. Віталій часто бував у нас, приходив увечері зустріти й провести додому матір. Тому й не викликав в охоронців жодної підозри. Знав змалечку, як завести трамвай. Під"їхав до воріт, пояснив, що їде на нічну розвозку. Тому його випустили з території, — каже "ГПУ" один із керівників депо, який не хоче називатися.

Сім"я Шаповалів мешкає на 2-му поверсі дев"ятиповерхівки. До ув"язнення Віталій не працював. 2006-го, звільнившись із тюрми, підробляв два місяці кондуктором. Молодика часто бачили напідпитку.

Сусіди згадують, що Борис, батько Віталія Шаповала, теж викрадав громадський транспорт. Це сталося років 15 тому. Щоправда, він угнав не трамвай, а тролейбус.

— До мене прийшов п"яний Борис. Каже: я свиснув тролейбус — поїхали покатаємося. Я погодився. Вийшли з дому, сіли в той тролейбус, проїхали метрів 400, потім у нього злетіли "роги". Бориса так розвезло від випитого, що він навіть говорити не міг. Підбігли водії інших тролейбусів, вигнали з салону, — каже 50-річний сусід Шаповалів, одягнений у спортивні штани з відстовбурченими колінами.

Віталій Шаповал тепер перебуває на підписці про невиїзд. Слідчі поки що не порушували кримінальної справи. Класифікувати статтю як угон, за словами слідчих, не можна. Бо використати трамвай в особистих цілях — неможливо. Такий висновок правоохоронці зробили, оскільки трамвай не може з"їхати з рейок.




Міські трамвайники посилили охорону

Після випадку, що стався 7 грудня 2007 року, міські трамвайники посилили контроль на виїзді з території всіх депо. Раніше охоронці не перевіряли документів у водія. Тепер їхнє завдання — перевіряти, хто виходить на маршрут і чи є належно оформлені документи.

Iншого викрадача депо брало на поруки

Такий самий випадок викрадення трамвая в Подільському депо стався в Києві два роки тому — 2 грудня 2005-го. Тоді киянин Іван Росоха, 19 років, сів у трамвай 19-го маршруту, який стояв біля станції метро Контрактова площа на запасній колії.
Хлопець об"їхав того дня весь Київ за маршрутом 1к. Викрадений трамвай знайшли більш ніж за годину на площі Перемоги. Спочатку Іван катався сам, а потім почав брати пасажирів. Оголошував зупинки, грошей за проїзд не брав. Водити трамвай його навчила дівчина, яка працювала вагоновожатою на 12-му маршруті Поділ—Пуща-Водиця. Юнак зізнався міліціонерам, що змалку мріяв стати вагоновожатим.
Іван Росоха на той час навчався на 2 курсі факультету інженерних технологій в Університеті розвитку людини "Україна", що на Подолі. Кримінальної справи не порушували. Подільське депо навіть узяло його на поруки і влаштувало до себе на роботу — слюсарем. Але за рік Іван Росоха звільнився. Пояснив начальству, що не встигає одночасно навчатися і працювати.

Зараз ви читаєте новину «Син вагоновожатої угнав трамвай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі