пʼятниця, 02 листопада 2007 07:10

Шевченківський район визнали найкращим

  Віктор Пилипишин на зустрічі з мешканцями Шевченківського району
Віктор Пилипишин на зустрічі з мешканцями Шевченківського району

Столиця нарешті дізналася про своїх героїв. 30 жовтня Шевченківський район назвали кращим у місті. Ця подія стала результатом тривалих наукових пошуків Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) у рамках проекту "Кращий район Києва". Необхідність визначити рівень розвитку районів міста назріла давно, адже політики та громадські діячі тривалий час дискутують щодо рівня та якості послуг, які надає місцева влада. Директор МЦПД Володимир Нікітін, 61 рік, зазначив, що поданий проект є пілотним і покликаний привернути увагу громадськості до рівня обслуговування громадян місцевою владою.

— На жаль, поки що Київ значно відстає від європейських стандартів, — констатує Нікітін. — За допомогою схожих досліджень ми зможемо побачити об"єктивну картину, як щодо окремих послуг, так і районів. Таким чином, влада матиме підказки для подальших дій.

Наприкінці вересня — початку жовтня МЦПД вивчив роботу районних служб у різних напрямах — від функціонування транспортної мережі, якості надання комунальних послуг, забезпечення діяльності медичних та освітніх установ до співпраці місцевої влади із представниками бізнесу, створення умов для отримання громадянами кредитів тощо. Під час дослідження  працівники Центру опитали 4 тис. киян — по 400 в кожному районі. Їм запропонували оцінити критерії роботи районної влади за дев"ятьма категоріями, використовуючи 5-бальну шкалу. У результаті були визначені інтегральні коефіцієнти щодо певної послуги. Це дозволило поставити кожному району оцінку, на яку він заслуговує. Кияни зробили свій вибір. До п"ятірки лідерів увійшли райони, жителі яких оцінили якість надання послуг на рівні 70–75% від еталонного коефіцієнта. Список "ідеальних" районів столиці з інтегральним показником 74,6% очолив Шевченківський район. Його жителі відзначили досягнення місцевої влади у сфері охорони здоров"я (76,4%), освіти (86,4%), вирішення особистих проблем громадян (80%), створення умов для отримання грошових кредитів (88,6%). Головною проблемою назвали наближеність житлових будинків до торговельних точок.

Голова Шевченківської районної адміністрації Віктор Пилипишин, 46 років, назвав результати дослідження закономірними, оскільки за останній рік район зробив значний ривок у своєму розвитку.

Стартували багато соціальних і господарських програм. Рівень змін у районі кияни могли спостерігати також під час масштабної акції святкування 70-річчя Шевченківського району. Пилипишин висловив упевненість у тому, що результати позитивних змін повною мірою усі бачитимуть за декілька років.

Найбільш проблемним для столиці виявилося транспортне питання, умови розвитку бізнесу, надання медичних та комунальних послуг, проведення культурно-масових і спортивних заходів. Критичний стан у цих сферах у Голосіївському та Деснянському районах. Утім, майже всі кияни задоволені рівнем освіти та можливістю отримання кредитів. Окрім Шевченківського до п"ятірки лідерів потрапили Печерський (74%), Солом"янський (72%), Дарницький (71,8%) і Дніпровський (70%) райони столиці. Відстають лише Деснянський та Голосіївський — відповідно 67,2% і 63,8%. Жителі останніх незадоволені рівнем роботи транспорту, медичним обслуговуванням, недостатньою кількістю культурно-масових заходів та умовами для розвитку бізнесу.

Зараз ви читаєте новину «Шевченківський район визнали найкращим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі