пʼятниця, 31 серпня 2007 07:06

Санстанція закрила шість кафе у "трубі"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Вхідні двері до кафе ”Швидко” в переході на Майдані півтора тижня як опечатані
Вхідні двері до кафе ”Швидко” в переході на Майдані півтора тижня як опечатані

Із 21 серпня закрили всі заклади громадського харчування в підземному переході на майдані Незалежності.

Першим державна санітарно-епідеміологічна служба тимчасово заборонила роботу ресторану швидкого харчування "Швидко" за порушення санітарних норм. Він не працює й нині. Районна СЕС Шевченківського району тимчасово заборонила роботу ще п"яти кафе підземки.

— Почалося все з того, що до міської санепідстанції звернулася киянка на прізвище Покальчук. Жінка скаржилася на погане самопочуття в підземному переході на Майдані. Писала, що через кондиціонери в переході страшна спека. Тоді ми розпочали перевірку, — розповідає "ГПУ" Валентина Кондратенко, заступник головлікаря Шевченківської СЕС.

Як з"ясувалося, кондиціонери в переході встановили незаконно. Вони нагрівали повітря так, що коли на вулиці було +26°С, температура в підземеллі становила від +36,4 до +38°С.

Таку ж температуру медики зафіксували біля кондиціонерів закладів харчування "Смачна картопля", "Апельсин" та інших. Власники виводили кондиціонери в підземелля, не маючи на це права, — у проектно-кошторисній документації взагалі не передбачено їх встановлення. Окрім того, фахівці СЕС перевірили кафе. У "Швидко" салати та кондвироби з кремом зберігалися в холодильних прилавках із завищеною температурою. Якщо норма зберігання таких продуктів від +2 до +6°С, то в прилавках "Швидко" працівники СЕС заміряли +11°С. У кафе "Апельсин" бутерброди зберігалися при температурі +35°С (норма не вище +6°С). Немає там туалета й умивальника для персоналу.

У день перевірки виявили, що трьох працівників "Швидко" допустили до роботи без особових медичних книжок. Тобто медогляду вони не проходили взагалі, кажуть у СЕС. Згодом виявили, що кафе "Апельсин" взагалі не підключене до мережі водопостачання та каналізації.

— Порушники повинні усунути всі недоліки. Лише тоді ми дамо дозвіл на роботу, — пояснює "ГПУ" головний державний санітарний лікар Шевченківського району Михайло Мельниченко, 56 років. —  Ми закриваємо ці заклади вже втретє. Раніше дозволяли їм працювати, коли вони виконували 60–80 відсотків наших вимог. Зараз такого не буде.

Головлікар упевнений: закритим закладам вигідніше працювати з порушеннями і сплачувати штрафи, ніж усувати недоліки.

Заклади мають сплатити штраф. Його розмір для "Швидко" — 9 тис. грн.

— У нас немає дефіциту закладів швидкого харчування, — каже Михайло Мельниченко. — Хто хоче відпочити, може піти в "Глобус", там є вибір. Тому доки порушники не виконають усіх вимог — не працюватимууть.

У "Швидко" коментувати причини закриття кафе в переході відмовилися.

Кондиціонери в переході на Майдані нині відключені. Перехожі кажуть, у "трубі" дихати стало краще.

Кому заборонили торгувати під Майданом

Шевченківська районна санепідемстанція тимчасово заборонила роботу:
1. Кафе "Швидко"
2. Кафе "Уно Піца"
3. Кафе "Апельсин"
4. Кафе "Автопіца"
5. Двох кафе мережі "Смачна картопля"

Зараз ви читаєте новину «Санстанція закрила шість кафе у "трубі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі