неділя, 08 жовтня 2023 08:30

Шакіра та феєрверк: український стадіон відкрили з небаченим розмахом
16

НСК "Олімпійський" відкрили із небаченим розмахом
Фото: livejournal.com
НСК "Олімпійський" відкрили із небаченим розмахом
НСК "Олімпійський" відкрили із небаченим розмахом
НСК "Олімпійський" відкрили із небаченим розмахом
НСК "Олімпійський" відкрили із небаченим розмахом

8 жовтня 2011 року в Києві відбулася урочиста церемонія відкриття реконструйованого НСК "Олімпійський". Перший матч на ньому запланували уже за місяць. Грали збірна України та Німеччини.

Свято влаштували справді помпезно - перекриті дороги, тисячі гостей, купа преси. Розважала публіку співачка Шакіра. За це їй заплатили $1 млн. Закінчилося свято майже півгодинним феєрверком.

Та не обійшлося й без казусів. За 5 хв. до початку офіційної церемонії відкриття на поле арени прорвалися 3 активістки руху Femen, виступили проти проведення чемпіонату Євро-2012. Уже під час церемонії сценічний піротехнічний пристрій влучив у поліетиленове огородження софіту освітлення над 68-м сектором верхнього ярусу. Спалахнула пожежа.

Реконструювали стадіон теж із розмахом, адже Україна прагнула на вищому рівні провести Євро-2012. Будівельники працювали практично цілодобово. При цьому використовували найновіші технології. Зокрема еко-технологію Green Stadium, яка передбачає використання матеріалів вторинної переробки та вакуумну систему каналізації.

Однією з особливостей проєкту стадіону є дах. Конструкція важить 800 т, і її зроблено з надміцного матеріалу, що витримує температуру до 260⁰С та є водночас самоочисним. Має прозорі куполи, що якнайкраще забезпечують освітлення арени і пропускають сонячне світло на газон. Кріпили дах 10 днів, за допомогою 160 кранів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як футбольна індустрія переживає кризу 2020 року?

Устелений стадіон натуральним газоном. 800 рулонів із трав'яним покриттям привезли зі Словаччини в 10 фургонах. Вирощували його 2 роки.

Оновлена арена має 70 050 розділених на 80 секторів місць. Серед них - 3546 бізнес-місць, 150 (20 у VIP-секторі) місць для інвалідів, 1497 місця - для представників ЗМІ, 366 - для коментаторів, решта - для простих уболівальників та гравців. Усі сидіння виготовлено з високоякісного вогнетривкого матеріалу. Аналогічні крісла встановлено на стадіонах "Вемблі" та "Олімпійський" у Лондоні та "Соккер сіті" в Йоганнесбурзі (Південна Африка). Кольорову гаму крісел виконано в патріотичних синьо-жовтих кольорах.

За деякими оцінками, за 4 роки ремонту "Олімпійського" кошторис збільшували тричі із 1,5 млрд грн до 5,4 млрд грн.

Експерт Громадського комітету Євро-2012 Павло Бабенко переконаний, що Києву було б дешевше і швидше побудувати новий стадіон, а не ремонтувати старий. Реконструкція більшості європейських чи навіть світових футбольних арен коштувала значно дешевше.

Зараз, крім матчів, на "Олімпійському" можна провести будь-які заходи - концерти, фотосесії або ж сімейні свята різного масштабу, навіть банкети. Також на стадіоні регулярно проводять екскурсії. Можна роздивитися не лише арену, а й місця зборів футбольних команд.

2 вересня 2020-го відбулася презентація нового стадіону "Колоса" в Ковалівці на Київщині. Арену розраховано на 5 тис. глядачів. Стадіон обладнано підігрівом поля та сучасною дренажною системою. На новій арені "Колос" зможе приймати матчі попереднього раунду Ліги Європи. Якщо команда проб'ється в груповий турнір, виступатиме на спорткомплексі "Олімпійський" у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Шакіра та феєрверк: український стадіон відкрили з небаченим розмахом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі