середа, 04 червня 2008 07:08

Робітникам захопленого заводу "Електроприлад" виплатили допомогу

"Кілька останніх днів їздив у трамваї "зайцем", грошей зовсім не було", — каже "ГПУ" сивуватий робітник заводу "Електроприлад" на вул. Глибочицькій, 17. Чоловік представляється Миколою Володимировичем, йому 54 роки. Прізвища не називає.

Минулого тижня працівники захопленого рейдерами "Електроприладу" зустрічалися щоранку біля воріт прохідної. Робітникам виплачували матеріальну допомогу, по 800 грн. Зарплатні керівництво платити не має права — бухгалтерія залишилися у будівлі, туди не пускають ані робітників, ані членів правління.

26 травня минуло два місяці відколи завод захопили рейдери. Нині його контролюють півтори сотні охоронців приватної запорізької фірми. Їх найняло комерційне підприємство "Експедиція-XXI". Керівники останнього кажуть, що є власниками 65% акцій "Електроприладу".

Правління "Електроприладу" та представники трудового колективу подали до суду два позови на "Експедицію-XXI". Члени правління оцінили власні матеріальні збитки майже в 100 тис. грн, а робітники — 200 тис. грн. Справу має слухати Шевченківський суд.

— Аби виплатити колективу матеріальну допомогу, члени правління продавали останні акції заводу. Я продав усі, окрім однієї. Продав людині, якій довіряю. Яка хоче, аби завод працював, випускав продукцію і щоб робітники повернулися на свої місця. Виручені гроші видавали тим, хто найбільше їх потребував. Багато з них — пенсіонери, вони не мають інших доходів, не можуть сплатити за квартиру. Їм допомогу видавали першочергово. Робітниця Оксана Лілик сьогодні зранку сказала, що не мала грошей, аби доїхати з дому на Глибочицьку, — розповідає "ГПУ" Микола Лазоренко, 50 років, заступник голови правління  "Електроприладу".

Завод захоплювали двічі. 24 березня кілька нападників увірвалися на територію, але охорона швидко виставила їх. Як виявилося згодом, розвідували обстановку. Переміряли розмір вікон, дверей. 26 березня 150 охоронців увірвалися на територію підприємства вдруге. Принесли готові решітки, бронедвері, замки. Біля входу на територію встановили додатковий тамбур. Аби добратися до представників керівництва "Експедиції-XXI", треба пройти повз вісім рядів охорони. Лук"янівська тюрма зараз охороняється гірше, аніж завод на Глибочицькій, іронізує Микола Лазоренко.

Представники заводу стверджують, що "Елктроприлад" єдиний на території СНД випускає претензійні потенціометри. Потенціометр — прилад, який відстежує кут відхилення рухомого апарата, коректує заданий йому курс. Їх застосовують у літакобудуванні, в надводному й підводному флоті, на атомних електростанціях. Підприємства, які випускають АН, Ту, Су та МіГи, комплектують літаки потенціометрами, які раніше збирали в Києві на Глибочицькій. Але робітники й керівництво заводу переконані, що суть конфлікту з рейдерами — бажання захопити 2 га у вигідному місці в центрі столиці.

7 травня зранку двоє невідомих злочинців напали й побили Миколу Лазоренка. Це сталося на Виноградарі, де мешкає чоловік.

— Напали ззаду. Вдарили в потилицию, потім у ліве око. Збили з ніг, побили, покатали по асфальту, порвали одяг. Був бланш під оком. Забрали папку з документами. Це було о сьомій ранку. Я встиг відійти 50 метрів від під"їзду будинку на Наталії Ужвій. Отримав струс мозку. Нападники були в "найківських" спортивних костюмах з білою полоскою. Кросівки, "кенгурушки" з капюшоном, шапочки, — згадує Лазоренко.

Чоловік упевнений, що пригода пов"язана із захопленням підприємства. За кілька днів його попередив про можливий напад один із найнятих "Експедицією-ХХІ" охоронців.

— Підійшов і питає: ви такий-то, проживаєте там-то? Називає мою адресу. Потім номер машини, марку. Каже: "На вас збирають інформацію. Я не вперше беру участь у такому нападі. Знаю, як це робиться. Вони виводять із гри найбільш активних". Може, залякував, а може, попереджав.

Зараз ви читаєте новину «Робітникам захопленого заводу "Електроприлад" виплатили допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі