четвер, 14 червня 2007 07:05

Після Грузії чайка "Спас" попливе до Америки

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Чайка ”Спас” із екіпажем із  9 чоловіків у середу повернулася до Києва з Батумі, Грузія
Чайка ”Спас” із екіпажем із 9 чоловіків у середу повернулася до Києва з Батумі, Грузія

Однощоглову козацьку чайку "Спас" пришвартували у вівторок на Трухановому острові, ліворуч від Пішохідного мосту. Корабель щойно повернувся із Грузії, де 26 травня українці відсвяткували день незалежності цієї країни. Зустрічали моряків піснями "ВВ", "Перкалаби", Каті Чілі, танцями, феєрверками. Члени екіпажу частували киян грузинським вином, шашликами та козацьким кулешем.

Під сценою зібралося кілька тисяч людей, здебільшого молодь. Грузини з колективу "Джорджія" вихоплюють дівчат із натовпу і кружляють у танці. Казкар Сашко Власюк під ліру розповідає історії.

— Уяви, що ти жид, — каже він одному з гостей фестивалю.

Хлопець знічено хитає головою й відступає. Поруч 35-річний отаман козаків із чайки "Спас" Роман Рось розповідає про ідею подорожі:

— Козацькі чайки бачили біля берегів Африки, Італії, Туреччини. І, зрозуміло, Грузії. Чайка — це хороший військовий корабель. А Чорне море — це наше море.

"Спас" вирушив з Балаклавської бухти Севастополя до порту міста Батумі 20 травня. Припливли на два дні раніше, ніж планували.

— У Грузії за два дні підняли подорож практично на державний рівень, видали навіть подяки від влади всім, — хвалить країну капітан чайки 38-річний Мирон Гуменецький. — Показали фортецю Гоніо, яку колись козаки відбили у турків.

Восьмеро з дев"яти членів екіпажу в море вийшли вперше в житті.

— З України до Грузії з нами йшов американець Пол Ріплі. Він 4 роки живе у Грузії, має виноградники і робить вино. Ми його Павлом називали, — розповідає 23-річний кок Іван Гаврилко.

Із Грузії козаки привезли п"ять бочок вина, а жителям Батумі подарували бочку медовухи. Грузинські діти передали українцям свої малюнки, в яких зобразили Україну. Матрос Богдан Талій, 35 років, із Грузії привіз шапку-сванку.

— Навчився грузинських слів: гамарджоба — "добрий день", гібімаглоба — "дуже дякую", — розповідає. — Уявіть, вітрильник переплив море всього за три дні. Увесь час дельфіни пливли за п"ятдесят сантиметрів від борту. А море дуже брудне. На шляху траплялися навіть двері від холодильників.

Дорогою додому чайку "Спас" застав шторм.

— Довелося зайти в озеро Донузлав, бо не вистачало солярки (чайка обладнана веслами, однак моряки здебільшого пливли на вітрилі та на двигуні. — "ГПУ"), — згадує 31-річний Віктор Попов, старший помічник капітана. — Там заховався ще один корабель — дайвінгісти із Запоріжжя. До цього на кораблі не пили ні краплі, а тут із ними пригостились медовухою. То їхній капітан нам весь казан із гуляшем перекинув.

Прикордонники в Ялті не хотіли випускати козаків у море.

— У Європі абсолютна свобода в ходінні морем, ти йдеш, куди хочеш, — запевняє отаман Роман Рось. — У нас же от-така пачка документів потрібна. "Спас" зареєстрували як багажний човен. А в Одесі прикордонники нас запитали: "Ви в Україні вперше?".

"Спас" збудували у Львові за кресленнями козацьких човнів XVI–XVII століть. Художники, музиканти, майстри по дереву, теслі робили це своїми силами. Вони й увійшли  до екіпажу корабля. На "Спасі" наприкінці вересня планують відбути до Америки.

Зараз ви читаєте новину «Після Грузії чайка "Спас" попливе до Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі