середа, 30 червня 2021 13:22

Підлітку вживили надруковані на 3D-принтері кістки

Підлітку вживили надруковані на 3D-принтері кістки
У Києві на 3D-принтері надрукували кістки й вживали пацієнту. Фото: pixabay.com

У Київському Інституті раку провели унікальну операцію 16-річному Артуру. Завдяки сучасним технологіями українські медики разом з ученими вживили хлопцю кістки тазу, видруковані на 3D-принтері.

Це вже третя така операція в історії України, пише ТСН.

"Торік Артур відчув біль у тазу. Призначене лікування геть не допомогло, тож хлопця направили на МРТ. Висновок був невтішний – саркома Юінга й велика пухлина. З жовтня він уже лежав у дитячому відділенні й пройшов перший курс хімієтерапії", – розповіла мати Олеся Полянська.

Хвороба прогресувала швидко, кістки тазу й довколишні тканини були наполовину знищені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Просимо врятувати життя нашій донечці" - батьки благають про допомогу

"Потужними хімієтерапіями пухлину стабілізували. Згодом медичний консиліум постановив провести термінову трансплантацію кісток. Наше завдання було не тільки компенсувати, але й зробити так, щоб можна було імплантувати туди ендопротез для того, щоб пацієнт міг надалі ходити", – зазначив головний дитячий онколог Григорій Климнюк.

Модель майбутнього імпланту розробили в інституті травматології та ортопедії НАН України. Надрукували його на найдорожчому в країні 3D-принтері у приватній компанії. Процес виготовлення становив сім днів нескінченних консультацій медиків, біоінженерів і фахівців друку.

Складна операція тривала понад шість годин. Підліток одужує та мріє зайнятися спортом. І це цілком реально, кажуть медики. Імплант призначений на кілька десятків років.

У Рівному провели успішну пересадку серця. Донором став молодий чоловік, який потрапив у ДТП. Орган трансплантували сім лікарів. Його отримав 49-річний житель Рівшенщини.

Зараз ви читаєте новину «Підлітку вживили надруковані на 3D-принтері кістки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі