середа, 11 липня 2007 07:00

Пам"ятник авторові "Тимура та його команди" розбили на задвірках

Відновити пам"ятник класикові радянської дитячої літератури Аркадієві Гайдару, як це пропонували києвознавці, вже не вдасться. Не минуло й місяця, як пам"ятник знайшли на задвірках школи N134 на Печерському узвозі. Кілька днів тому його хтось розбив.

У 1940-х роках Гайдар був зіркою. Його повісті про "Мальчиша-Кибальчиша", Чука й Гека, Тимура та його команду читали всі школярі. Тепер розвалений постамент нікого не цікавить, а перехожі не знають, про кого йде мова.

У школі розповідати про Гайдара не захотіли. Вахтерка років 50-ти зустрічає сердито:

— А він вам треба? Нема про що писати. Учителів немає, а я нічого не знаю.

Підходить старша за неї жінка в темній хустинці. Каже, що у школі є завуч. Заходимо до молодої вчительки.

— Я вийшла з декрету, от тільки в газетах про пам"ятник прочитала. Тут ніхто не знає про нього, — знизує плечима завуч.

Підказати контакти директора або вчителя історії жінка відмовляється.

— Це Гайдарові пам"ятник? Не знала. Думала, школяр якийсь, хтось із випускників сам зробив і подарував школі, — говорить жителька Печерська Олена Леонідівна, 57 років. — Торік з"явився — звідкись дістали. Бачила, бо часто із внуком гуляємо тут.

Пам"ятник Гайдарові раніше стояв у Павлівському сквері між вулицями Артема та Воровського в Шевченківському районі Києва. Там неподалік є й вулиця, названа на честь радянського письменника.

— Пам"ятник зробив молодий скульптор Марчук, і 1976 року його встановили у Павловському саду, — розповідає києвознавець Михайло Кальницький. — Постамент, трохи перероблений, досі там пустує. У 1992-му про Гайдара почали розповідати, що у вітчизняну війну він був мало не садистом. Тоді місцеві хулігани знівечили скульптуру, відламали йому шашку й руку з книгою. А потім влада прибрала скульптуру невідомо куди.

Нині понівечений пам"ятник стоїть біля шкільного паркану. Одбиті шматки постаменту лежать на асфальті.

— Я думаю, його вітром повалило, от він від старості й розсипався, — каже Олена Леонідівна.

У Комуністичній партії України про пам"ятник Гайдарові також нічого не знають, і відроджувати його не планували.

— Це шкода, що руйнують символи радянської епохи, — тільки й сказав депутат Олександр Голуб.

У Шевченківському парку зник "Хлопчик із рибою"

Пам"ятник у Шевченківському парку автор інтернет-проекту "Цікавий Київ" Арсеній Фінберг називав у списку київських дивовиж. Стояв пам"ятник на березі невеличкого басейну, зробленого у формі Чорного моря.
— Я його назвав хлопчиком, що мучить рибу, — каже Арсеній. — А кілька днів тому прогулювався парком і побачив, що хлопчика немає.
Поруч із басейном — дитячий майданчик.
— Мені 9-річний син показав, що пам"ятник зник, — розказує Олена, викладач матеріалознавства в одному із київських ВНЗ. — Люди кажуть, що його прибрали, бо він тріснув і міг упасти в басейн. А на нього діти постійно вибиралися.
За іншою версією, пам"ятник розбили хулігани.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник авторові "Тимура та його команди" розбили на задвірках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі