четвер, 28 серпня 2008 09:57

Особняк українського мільярдера захопили художники

Особняк українського мільярдера захопили художники
Співвласник групи "Приват" Геннадій Боголюбов тимчасово віддав свій недобудований особняк художникам, пише газета Дело.

Куратори виставки з галереї сучасного мистецтва "Цех" розвісили картини українських художників на стінах недобудованого особняка відомого бізнесмена Геннадія Боголюбова і назвали таку арт-акцію "Самозахоплення".

А рушійною силою такого "рейдерства" було бажання перестати тулитися в колишньому зварювальному цеху на Подолі. "Нас уже не влаштовують підвали, якісь галереї з поганим освітленням або старі майстерні з пацюками на вулиці Паризької комуни. Ми нахабно, по рейдерськи захоплюємо будинки володарів світу сього", - так провокаційно пояснює тимчасову зміну адреси галереї Цех куратор Самозахоплення Наталя Шейко.

Насправді будинок Боголюбова художники "захопили" за згодою хазяїна. Адже відомий бізнесмен є постійним клієнтом Цеху і вже зібрав невелику колекцію картин сучасних українських художників. Грошей з тимчасових мешканців бізнесмен не взяв. Але і свої роботи художники Боголюбову не подарують. "Якщо господар захоче їх купити, роботи в нього залишаться", - говорить Наталя Шейко.

А почалося все 4 місяці тому. Тоді куратор привела в майбутнє житло Боголюбова художників і запропонувала їм пофантазувати на тему самозахоплення. Результати цих фантазій тепер висять на стінах будови. До участі в проекті галеристи запросили сильних художників, з якими співпрацює галерея. Їхніми роботами цікавляться на Заході. Це Ілля Ісупов, Василь Цаголов, Юрій Єрмоленко, Наталя Мариненко, Віктор Мельничук, Микола Білоус, Олексій Сай, Павло Керестей, Юрій Соломко.

Найдорожчий з них - Василь Цаголов. За свою роботу Вбити Херста він просить 100 тисяч доларів. Інші художники виставляють менші ціни - у середньому 15 тисяч доларів.

Асоціації із Самозахопленням у художників вийшли різні. У Юрія Соломка дівчина лягла на карту України. Юрій Єрмоленко зобразив Клуб колишніх дружин із гвинтівками. Ілля Ісупов - двоглавого орла в українських "декораціях" і назвав це Сувеніром. Говорить, що в цьому є щось нарбутівське, а є елементи Приймаченко.

Виставка Самозахоплення триватиме до 26 вересня за адресою: вулиця Боричів Тік, 23-а.

За матеріалами Дело.

Зараз ви читаєте новину «Особняк українського мільярдера захопили художники ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі