четвер, 05 квітня 2007 17:59

Обламане гілля магнолії чорніє за двадцять хвилин

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Форзиції квітнуть жовтим біля  самого входу в ботсад імені Фоміна, а магнолії — трохи нижче. Працівники саду хвилюються, що на Великодні свята гілля пообламують — за їхніми прогнозами, подивитися на рано розквітлі рослини прийде кілька тисяч людей
Форзиції квітнуть жовтим біля самого входу в ботсад імені Фоміна, а магнолії — трохи нижче. Працівники саду хвилюються, що на Великодні свята гілля пообламують — за їхніми прогнозами, подивитися на рано розквітлі рослини прийде кілька тисяч людей

Перед Великоднем у Києві розцвіли дерева — на два-три тижні раніше, ніж звичайно. Рожеві квіти на вишнях з"явилися по всьому місту. У ботанічних садах ім. Фоміна, що поблизу метро Університет, та ім. Гришка на Печерську розпустилися ранні сорти магнолій, деревовидних рододендронів та форзицій.

— Перші квіти на магнолії з"явилися 30 березня. Це дуже рано, — каже куратор колекції магнолії ботсаду ім. Фоміна Роман Палагеча, 28 років.

Додає, що зазвичай духмяні дерева зацвітають не раніше середини квітня. Квіти на рослинах різних сортів не зникають до червня включно.

Майже біля самого входу в ботсад квітнуть жовтим ще безлисті кущі — це форзиції. Біля них фотографуються кияни. Особливо багато приходить до ботсаду студентів. Бабусі та мами приводять малих дітей.

— Ми з донечкою ходимо парком і шукаємо рослини, які вже почали цвісти, — усміхається Марина Строкач, 23-річна струнка шатенка.

Поруч маленький хлопчик проскакує через огорожу. 2-річна Іринка Строкач стрімголов біжить за ним. Мама насилу зупиняє її.

Нижче від кущів форзиції почали цвісти білі й кремові магнолії. Великі квіти видно ще при вході в ботанічний сад. Навколо — солодкаво-терпкий аромат.

— Біла магнолія цвіте з середини квітня, а рожева — на початку літа, — каже науковий співробітник відділу дендрології та паркознавства ботсаду ім. Гришка Надія Трофименко, 45 років. — Квіти на кущах з"являються ще до появи зелених листочків. Кожен вид магнолій має свій аромат. У деяких він настільки сильний, що можна знепритомніти.

Куратор колекції магнолії ботсаду ім. Фоміна Роман Палагеча розповів, що торік у саду посадили нову магнолію — виду Циліндрика. Він, мовляв, має найсильніший аромат, але погано від нього ще нікому не стало.

— Наближення Пасхи є великим випробуванням для саду магнолій. Адже у ці дні сюди приходять до 2–3 тисяч людей і деякі з них часто ламають гілля магнолій. Думають, що донесуть додому. Але воно чорніє через 20 хвилин. Тому можна побачити, як по саду чи за його межами розкидані зламані гіллячки. Ламають не тільки магнолії, — говорить Роман.

Магнолієві — дуже давні рослини, кажуть ботаніки. Окремі їх види були на Землі ще в крейдяному періоді, 140 млн років тому. Ареали магнолій у природних умовах до цього часу можна побачити в Південно-Східній Азії, Північній та Центральній Америці. У Києві перші магнолії з"явилися в 1905 році.

— Її до ботсаду ім. Фоміна привезли з Німеччини, — ділиться Роман Палагеча. — Рослина була одна, але добре прийнялася. Жаль, одразу не пригадаю, хто ж саме її привіз.

За століття існування магнолій у Києві деякі їх види вимерзали, але повністю ці рослини не зникали ніколи.

Білі квіти з"явилися на магнолії, яка росте у Фролівському монастирі на Подолі. Монахині переконані, що їхнє дерево розквітло першим з усіх у місті.

— Рослина відчуває, де святе місце, — переконана послушниця Марія.

Зараз ви читаєте новину «Обламане гілля магнолії чорніє за двадцять хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі