середа, 09 червня 2021 11:13

Непомітні "пасажири": науковці розповіли про бактерії київського метро
4

Учені провели аналіз мікроорганізмів столичного метрополітену в рамках найбільшого у світі дослідження міських мікробіомів у повітрі та на поверхні, до яких торкаються люди.

Про це повідомив Інститут молекулярної біології та генетики у Facebook.

Фото: Інститут молекулярної біології і генетики

Такий глобальний збір зразків проводять щороку по всьому світу.

"Кожне місто має власний молекулярний відбиток, який його визначає. Якби ви дали мені своє взуття, я міг би приблизно з 90-відсотковою точністю сказати, з якого ви міста", - сказав Крістофер Мейсон, професор медицини у Weill Cornell, Нью-Йорк.

У київському метро виявили типового представника шкірної мікрофлори людини – cutibacterium utibacteriumacnes, що в нормі зазвичай спостерігається у здорових людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знижки збережуть: у київському метро розповіли подробиці неминучого подорожчання

"Ця бактерія входить до складу основного 31 виду, знайденого у всіх 60 містах, і ще раз свідчить про величезний вплив людини на міське середовище. Однак виявлено й види, які унікально характеризують київське метро. Наприклад, Mycobacterium sp. VKM Ac-1817D – бактерія, вперше секвенована 2015 року", – розповіла наукова співробітниця ІМБГ Аліна Фролова.

Ця непатогенна мікобактерія присутня у великих кількостях, або одразу її можуть використовувати з біофармацевтичною метою. Однак пошук і виявлення нових бактерій з подібними властивостями мають великий потенціал.

Щороку 21 червня вчені спускаються в метро і ватними паличками ретельно збирають аналізи з різних поверхонь. Зібрані з усього світу зразки надходять до лабораторій Нью-Йорка. В Україні проєкт міжнародний MetaSUB працює з 2017 року й лише у Києві. MetaSUB створили 2015-го з ініціативи вченого. Дослідження охопило не лише вивчення мікробіомів на твердих поверхнях, а й у зразках міського повітря, води та стічних вод.

Зараз ви читаєте новину «Непомітні "пасажири": науковці розповіли про бактерії київського метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі