пʼятниця, 11 січня 2019 19:58

Навколо муралу на Осокорках розгорівся скандал

Навколо муралу на Осокорках розгорівся скандал
Масштабний мурал на київській станції метро Осокорки коштував 3,6 млн грн. ФОТО: DTF Magazine

У столиці розгорівся скандал навколо нещодавно завершеного муралу More than Us на станції метро Осокорки.

Журналістка СТБ Олена Лунькова виявила, що 8 митців, які працювали над картиною 4 місяці, малювали безкоштовно. У той час як у тендерній документації на їхні гонорари передбачили 1,765 млн гривень, написала вона у Facebook.

Ці кошти, як підтвердив держсекретар Міністерства інформполітики Артем Біденко, "пішли на квитки, проживання і рейдер художників".

У соцмережі куратор More than Us Гео Лерос у відповідь на розслідування СТБ оприлюднив статті витрат проекту. Найбільше пішло на перельоти літаком для художників. 26 авіарейсів обійшлися у 467 695 грн.

Решта витрат має такий вигляд:

- 117 ночей у готелі - 475 000 грн (4 059 за ніч)

- харчування - 135 051 грн

- підготовчі роботи (зачистка станції до голого бетону 20 людьми) - 624 980 грн (+216 341 додаткової роботи)

- транспорт (автомобіль з водієм + хелпер 24/7 за 3 місяці) - 187 200 грн

- 3 місяці оплати праці адмінгрупи (хелперів, людей, які перетягували підйомники, витирали щоночі фарбу з підлоги і стін) - 184 000 грн

- паливо - 45 427 грн

- податки - 182 500 грн

- послуги метрополітену - 41 000 грн

- 95 днів оренди 3 підйомників - 540 600 грн

- фарби - 413 844 грн

- розробка ескізів від ФОП Смачелюк Денис Анатолійович, його команда, офіс, відсоток виплати кредиту на цю суму - 349 097 грн

- непередбачені витрати - 5 792 грн

Також, додав Лерос, окрім 8 художників був ще дев'ятий, який звів усі мурали докупи.

Сам мурал, згідно з тендером на Prozorro, обійшовся у 3 650 000 грн. Виконавцем робіт виступив ФОП Денис Анатолійович Смачелюк. 17 вересня угоду з ним уклали за переговорною процедурою на підставі пункту 1 статті 35 ЗУ "Про публічні закупівлі". Згідно з нею, процедура застосовується як виняток у разі закупівлі творів мистецтва або участі переможця архітектурного чи мистецького конкурсу. Як ідеться у протоколі Prozorro, ФОП Смачелюк - переможець мистецького конкурсу з розроблення моделей інформаційних продуктів, у тому числі графічного характеру та виробництва соціальної реклами на тему "Зміцнення національної єдності".

Той самий Смачелюк 13 серпня на сайті Міністерства інформаційної політики подав проект щодо необхідності створення муралу на станції метро. Щоправда, у тому проекті ішлося про Житомирську. Її обрали не випадково, оскільки Житомирська знаходиться на трасі між Сходом і Заходом України та є найближчою у напрямку Європи.

За інформацією Лунькової, Смачелюк є давнім другом одного з радників міністра інформполітики Юрія Стеця.

Після скандалу Стець пообіцяв розібратися в ситуації. "Дав розпорядження щодо проведення внутрішнього аудиту. Про його наслідки відповідь буде публічною і офіційною. Якщо аудит виявить ознаки корупції, особисто передам всі документи в НАБУ", - написав він у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вуличний художник зашифрував у муралі $1000

Над проектом More than Us 4 місяці працювали 8 митців: Matew Down (Бельгія), Apollo Tores (Бразилія), Kraser (Іспанія), Jasm One (Швейцарія), Mata Ruda (Коста-Ріка), Alexander Britcev (Україна), Spear (Бельгія) і Bk Foxx (США).

Зараз ви читаєте новину «Навколо муралу на Осокорках розгорівся скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі