вівторок, 29 травня 2007 07:03

Намети з Майдану прибирали у День міста

Автор: фото: REUTERS
  Наметове містечко на майдані Незалежності розбирали у неділю протягом 12 годин
Наметове містечко на майдані Незалежності розбирали у неділю протягом 12 годин

У неділю жителі столиці святкували День міста доволі мляво. Після обіду зірвалася злива, і люди почали роз"їжджатися по домівках. Біля арки Дружби народів під деревом стоїть сім"я Мург із Академмістечка. Їхній син Дмитро захотів подивитися на чемпіонат із кікбоксингу.

— Ми ходимо на всі заходи, які відбуваються у Києві, — каже 35-річний Валентин. — Цікаво побачити, як підготувалися чиновники кожного разу. Цього року якось не святково.

— П"яні протестувальники з наметового містечка скрізь, футбольні фани переодягнені (у неділю в Києві проходив фінал Кубка України з футболу між київським "Динамо" та донецьким "Шахтарем". — "ГПУ"), — скаржиться його дружина Олена. — Наші знайомі пороз"їжджалися до батьків, частина на природу з ночівлею. А ми от залишилися, бо син хотів на кікбоксинг.

— Прийшли лише через внуків, — каже 58-річна Анастасія Карпович. — Наш Сашка десь із батьком грає в баскетбол, а ми з невісткою та внучкою польопаємося у фонтанах.

Партія регіонів, СПУ та комуністи вирішили, що прибирати наметове містечко з майдану Незалежності можна і в День міста.

— Зранку президент домовився з прем"єр-міністром про дату виборів, і ми відразу ж отримали вказівку згортати намети, — каже координатор містечка "Майдан" Родіон Книш, 25 років.

Розбирали цілий день — 12 годин. Намети складали у вантажівки та мікроавтобуси і відвозили на київські склади.

— До восьмої вечора ми все прибрали та повиносили останнє сміття. Залишили лише багато питної води, але і її потім хтось забрав, — каже Родіон.

Протягом останніх днів в містечку жили 150 людей.

— Нарешті кошмар закінчується, — зітхає Лариса Іващук, яка живе біля Майдану на вулиці Городецького, 4. — На День Києва почали все розбирати. Скрізь купи сміття, розкидані брезентові накриття, опори. Вже під вечір почали вивозити, прибирати, аж розвиднілося все навкруги. Добре, що забрали біотуалети з-під фасаду консерваторії. Від них стояв страшний сморід, текло цілими ріками. Про це навіть згадувати гидко. Щоночі ми прокидалися через гуркіт машини, яка чистила ті туалети.

Решту наметів — напроти будівлі Кабміну на вул. Грушевського, в Маріїнському парку та біля ЦВК — закінчували розбирати ще в понеділок. Молоді хлопці носили поліетиленові пакунки, згортали прапори, виносили з наметів особисті речі. У перервах грали у футбол на майданчику містечка.

Політичні акції коштували міському бюджету більш як 2 млн грн. Чи відшкодують партії збитки місту, ще невідомо.

У неділю більшість гостей зі Східної України збиралися покинути столицю. Тим часом дві технічки з донецької школи Марія Мусалова, 54 роки, та 65-річна Людмила Пантелієва цього дня приїхали до Києва. Вони не беруть участі у політичних акціях. Їм хотілося побачити, як столиця святкує День міста.

— У нас і метро немає, а це дуже цікаво, — каже Марія Володимирівна. — А найбільше вразили ціни на продукти. Дорого все.

Лазерне шоу з оркестром, яке обіцяли киянам "на десерт" Дня міста, не відбулося. Замість нього був звичайний салют. Чому відмінили лазерне шоу, у прес-службі мерії пояснити не змогли.

У суботу крали більше, ніж у неділю

У неділю, 27 травня у місті сталося 85 крадіжок. Пограбували вісім квартир.
— У суботу було більше — 134 крадіжки, — каже "ГПУ" 43-річний начальник прес-служби ГУ МВС Києва Володимир Поліщук.
За вихідні у столиці втопилося четверо чоловіків — у Гідропарку, на озері біля будинку на вул. Сабурова, 2/61, та в озері Синє (Подільський район). Тіла одного не витягли досі.

Зараз ви читаєте новину «Намети з Майдану прибирали у День міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі