пʼятниця, 01 лютого 2008 07:12

Найвища пожежна драбина працюватиме на Позняках

  Стріла фінського рятувального підйомника ”Скайліфт”, установленого на вантажівку ”Мерседес”, має 90 метрів заввишки. Драбина стоїть поблизу нової пожежної частини на вул. Кошиця (Позняки)
Стріла фінського рятувального підйомника ”Скайліфт”, установленого на вантажівку ”Мерседес”, має 90 метрів заввишки. Драбина стоїть поблизу нової пожежної частини на вул. Кошиця (Позняки)

Днями по вул. Кошиця, 3 на Позняках відкрили нову пожежну частину. Їй присвоїли порядковий номер — "40". Перший караул заступить у зміну в лютому. Тут працюватимуть 145 рятувальників.

Вони обслуговуватимуть мікрорайони в радіусі 3 км. Територія, за яку відповідає 40-а частина, охоплює Харківський масив, частину Нової Дарниці, Позняки й Осокорки.

Перший заступник голови Київради Денис Басс, 29 років, сказав, що нову "пожежку" в місті звели вперше за 11 років. Востаннє таку відкривали 5 грудня 1996-го — по вул. Жукова, 4а на Лісовому масиві.

На першому поверсі — сім пожежних автівок, є насосна станція на колесах. Окремо стоїть гордість 40-ї частини — єдиний на всю Україну підіймач із 90-метровою стрілою. Виготовлений у Фінляндії механізм дістає вище 30-го поверху. Дотепер у Києві вважався найвищим куплений навесні 2003-го 54-метровий підйомник, що сягав 16-го поверху.

— Підйомник куплено за кошти будівельної компанії "Міракс-Груп". Він коштує 1,5 мільйона євро. Фінляндія має 10 таких підйомників, Москва — п"ять, — каже Віктор Босак, начальник головного управління МНС у місті.

На другому поверсі розташовані караульні приміщення. Там 13 ліжок. Навпроти — їдальня з кухнею. Дві газові плити, холодильник, дві мікрохвильовки. На третьому і четвертому поверхах мешкатимуть рятувальники, які стоять у квартирній черзі. Усього є 22 службові квартири — шість однокімнатних і 16 двокімнатних. Першим ключі від помешкання отримав Сергій Гребенюк, 29 років, начальник 40-ї частини. За врученням чоловікові ключів спостерігала дружина, 22-річна Юлія. Вона тримала на руках 2-річного сина Владислава.

— Сергій раніше їхав із дому на роботу півтори години. А тепер за дві хвилини спускатиметься сходами вниз. Жили в батьків чоловіка на Мате Залки. Окрім нас, у трикімнатній квартирі мешкало троє, — розповідає "ГПУ" Юлія Гребенюк.

Квартири невеликі, зате затишні. Скрізь однакові шпалери, є паркет, вікна металопластикові.

— Про таку можна мріяти: плита, умивальник, сантехніка — заходь і живи. Нові помешкання здають із голими стінами, мусиш сам ремонтувати. А тут усе на блюдці піднесли, — говорить, вийшовши з однієї квартири, Сергій Губич, 42 роки, заступник начальника ГУ МНС Києва.

Водій фінського підйомника Петро Невінчаний, 41 рік, поки що мріє про квартиру. Чоловік 22 роки працює пожежником. Увесь цей час стоїть у черзі, мешкає в гуртожитку.

— Казали, даватимуть тим, хто в черзі. Але начальство щось мовчить, — знизує плечима Петро.

Нині в Києві є 22 пожежних депо. А має бути 55, — зазначає Віктор Босак.

Зараз ви читаєте новину «Найвища пожежна драбина працюватиме на Позняках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі