вівторок, 23 травня 2017 18:47

Найстаріший міст Києва розвалюється
7

Кудрявський міст - найстаріший міст Києва
Фото: Ельдар Сарахман
Кудрявський міст - найстаріший міст Києва
Міст-віадук збудований у 1897 році київським інженером Володимиром Безсмертним
Міст завдовжки - десять метрів, висота — чотири. Особливістю віадуку є те, що його прольоти викладені з цегли. Тримаються на металевих балках із заклепками
Міст звели для доступу до погребів "Казенного винного складу", відкритого на рік раніше на Кудрявській вулиці.

Найстаріший міст Києва цього року святкує 120-ту річницю. З'єднує вул. Кудрявську і Вознесенський узвіз.

Міст-віадук збудував 1897 року київський інженер Володимир Безсмертний (1862-1940). Його звели для доступу до погребів "Казенного винного складу", відкритого на рік раніше на Кудрявській вулиці.

Міст завдовжки - 10 м, заввишки - 4 м. Особливістю віадуку є те, що його прольоти виклали з цегли. Тримаються на металевих балках із заклепками.

Щойно завод запрацював, постало питання розвантаження вулиць. Вози, які приїжджали на склад за алкоголем, перекривали весь рух на Кудрявському та Вознесенському узвозах.

Володимир Безсмертний запропонував звести через Вознесенський яр міст. Він мав з'єднати завод із Вознесенським узвозом. Завдяки цьому підводи могли заїжджати до складу з боку Кудрявської вулиці. І потім виїжджали на Вознесенський узвіз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зруйнували столітній особняк для посольства Казахстану

Сьогодні частина цегли моста повилітала та потріскалась. Металеві підпірки заіржавіли. Стіни під ним розмальовані графіті. Рух транспорту перекрили шлагбаумом із шинами.

Міст пішохідний. Має статус аварійного з 2001 року. Про це говорить табличка, яку повісили поруч на стовпі.

Одразу біля нього розташований греко-католицький храм святого Василія Великого. У церкві написали петицію до мерії Києва з проханням надати статус скверу ділянці Вознесенського яру та мосту. Хочуть там облаштувати місце для громадського відпочинку.

Gazeta.ua розпочинає серію матеріалів про цікаві місця, присвячені Дню Києва. Слідкуйте за матеріалами на сайті.

Зараз ви читаєте новину «Найстаріший міст Києва розвалюється». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі