пʼятниця, 21 грудня 2007 07:09

Найкращий український дільничний працює на Вітряних Горах

Автор: фото: Павло МАГНУС
  Дільничний Петро Корбут біля входу до Подільського райуправління міліції
Дільничний Петро Корбут біля входу до Подільського райуправління міліції

Керівництво МВС до Дня міліції нагородило старшого дільничного інспектора Подільського райвідділу Петра Корбута, 39 років, нагрудним знаком "Зразковий дільничний України". Ним відзначають лише тих, у кого найкращі показники з розслідування злочинів та профілактичної роботи.

— Таким знаком міністерство нагороджує лише раз на п"ять років. Я працюю в міліції понад десять років, і ще не пам"ятаю, аби хтось із київських дільничних отримував цю нагороду. Визначаючи зразкового інспектора, беруть показники роботи всіх дільничних України, звіряють їх. Так Петро Миколайович став одним із найкращих за всіма показниками, — пояснює "ГПУ" Олександр Радкевич, 31 рік, помічник начальника Подільського райуправління міліції.

На Петра Корбута чекаю в кабінеті Сергія Лискова, 34 роки, начальника відділу дільничних інспекторів Подолу. Лисков каже, їхня робота — одна з найважчих. Правоохоронцям на цій посаді доводиться працювати практично без вихідних. Зарплатня — 1500 грн.

— Дільничний інспектор — це та людина, до якої в мікрорайоні звертаються всі. Не відповідає він на своїй території лише за схід і захід сонця. На кожного припадає в середньому по чотири-п"ять тисяч мешканців. Кияни звертаються до них майже з усіма проблемами. У декого сусіди хильнули зайвого й шумлять, в інших чоловік напідпитку. Матері телефонують, переживають, що дітей довго нема вдома, — розповідає Сергій Лисков.

Хвилин за 20 у кабінет заходить Петро Корбут — міцний чорнявий чоловік. На кителі, праворуч, уже прикріплено синій значок — "Зразковий дільничний України". Чоловік швидко розмовляє, всміхається.

Дільничний пункт кращого міського інспектора розташований на вул. Межовій, 11/12. Під наглядом Петра та його п"яти колег — цілий мікрорайон Вітряні Гори.

У сім"ї в нього лише жінки. Дружині Валентині 37 років. Є ще дві доньки — 15-річна Олена й 13-річна Любов. Старша теж хоче працювати в міліції.

Донька Олена надивилася "Каменської". Тепер хоче стати міліціонером

— Старша донька Олена надивилася серіалу "Каменська". Тепер збирається стати міліціонером. Я проти такого вибору. Робота важка, з сім"єю майже не бачуся, лише у відпустках, — зауважує Петро Корбут.

Зразковий дільничний розповів "ГПУ" про один із найяскравіших епізодів у його міліцейській роботі. Зо п"ять років тому на Великдень він за три дні розкрив два вбивства.

— На чергування я заступив якраз на свято. Тільки звільнився, повідомили: на нашій території знайшли труп чоловіка. Додому нікого не відпустили, почали збирати інформацію. Наступного дня на площі Шевченка було ще одне розчленоване тіло. За допомогою своїх інформаторів я знайшов убивць. Але для цього мені знадобилося три дні. Коли прийшов додому на четвертий день, то ще й із дружиною посварився. Вона мені говорила тоді: "Усі люди відпочивають на свято, їздять на шашлики, а ти увесь час на роботі". За розкриття двох убивств я отримав премію, аж 200 гривень, — згадує Корбут.

Зразковий інспектор каже: головне в його роботі, аби люди довіряли. Без цього розкрити жоден злочин буде неможливо.

Міліціонер зазначає, що нагрудний знак ніяк не вплине на зарплатню. Зросте вона лише після підвищення у званні. Нині Петро Корбут — майор. Але не сумнівається, що наступного року стане підполковником.

Тепер колеги-міліціонери часто зупиняють його в коридорі райуправління і просять, аби дав їм роздивитися нагрудний знак.





Дільничний пункт самотужки розкрив 36 злочинів

За 11 місяців 2007 року дільничний пункт на Вітряних Горах розкрив 36 злочинів (Петро Корбут особисто розслідував 12 із них).

Крім того, міліціонери затримали в мікрорайоні 26 наркоманів (з них п"ятьох спіймав Петро Корбут). Розшукали п"ятьох злочинців (двох із них — завдяки Корбуту).

1968, 17 серпня — Петро Корбут народився в селі Вірівка на Житомирщині
1986–1988 — строкова служба, внутрішні війська, Прибалтика; заступник начальника караулу, охороняє в"язницю
1988, зима — знайомиться в сусідньому селі з майбутньою дружиною Валентиною
1989 — іде працювати в Державну службу охорони Подільського району
1991, 5 жовтня — одружується
1999 — працює дільничним на Подолі
2000 — Петра Корбута призначають старшим дільничним

Зараз ви читаєте новину «Найкращий український дільничний працює на Вітряних Горах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі