середа, 07 березня 2007 19:27

На Троєщині вчаться одружуватися

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Дарія Суходольська та Валентин Попов цілувалися увесь семінар
Дарія Суходольська та Валентин Попов цілувалися увесь семінар

Упродовж трьох тижнів у Деснянському районі проходять семінари для молодят. Управління у справах сім"ї та молоді мерії запровадило в районі експериментальний проект "Підготовка наречених до подружнього життя". Усім парам, які подали заяви до РАГСу, рекомендували прослухати ці курси. Молоді люди збираються на вул. Закревського, 15а.

Перший семінар розпочався минулого вівторка о 19.30. Організатори очікували, що прийдуть 40 пар, але було тільки дев"ять. Керівник відділу сімейної політики Валентина Коляда, 29 років, пояснила, що молодята не прийшли через грип.

Розпочали із 20-хвилинним запізненням: чекали на голову Деснянської райдержадміністрації Юрія Захаричева, 46 років. Заняття проводить 42-річний психолог Андріан Буковинський. Він приїхав зі Львова, де така програма діє вже четвертий рік і, за словами фахівця, уже дає результати.

— Почнемо з того, як пронести кохання крізь усе життя, — зазначає він.

Пари на задніх рядах у цей час цілуються.

— Ви маєте визначити свій стан: чи ви кохаєте, чи просто закохані. Можливий і третій варіант — одруження задля користі. Запевняю вас: такі пари — приречені, — переконує психолог.

Лекцію перериває стукіт у двері. Заходить керівник району Юрій Захаричев, перепрошує за спізнення.

— По-доброму заздрю вам. Моє весілля було чотирнадцять років тому, але той день досі пам"ятаю, — каже він.

Родичі вважають, що діти надто рано женяться

Психолог розповідає молодятам історію з власного життя. Десять років тому він покинув роботу й поїхав до майбутньої дружини. Згодом побралися. Зізнається, що зараз уже не здатний був би повторити "такий подвиг". Потім Андріан Буковинський запитує в Олександра Бабійчука, 22 роки, та його нареченої Христини Чайкіної, 19 років, чому вони одружуються.

— Бо закохані! — вигукує Олександр, не випускаючи з обіймів Христину.

— Це перша помилка, — каже психолог. — Шлюб — найвищий ступінь довіри між двома людьми. А закоханість, повірте, минає дуже швидко.

Андріан Буковинський вважає, що більшість розлучень трапляються через те, що ейфорія закоханості минає і не переростає у почуття:

— Після цього все й починається. Чоловік проводить більшість часу із приятелями, а дружина відмовляє в інтимній близькості.

Усім присутнім — до 25 років. Валентин Попов, 21 рік та Дарія Суходольська, 19 років, увесь семінар цілувались і розгадували кросворд. Дарія підняла голову, лише коли психолог заговорив про ревнощі. Молоді люди розповіли "ГПУ", що ходити на семінар їм порадили батьки. Родичі вважають, що діти надто рано женяться, і їм ще треба вчитись, як жити разом.

Семінар закінчився о дев"ятій вечора. На наступні експериментальні семінари прийшло на кілька пар більше. Валентина Коляда каже, що в майбутньому у міських РАГСах обов"язково введуть курс "Підготовка наречених до подружнього життя". Планується розробити десять обов"язкових занять і два додаткових. Про те, чи доведеться за семінар платити, Валентина Коляда поки що не розповідає. У майбутньому хочуть показувати молодятам фільм виробництва Бі-Бі-Сі про зачаття й народження дитини.

Найбільше розлучались у 2000-му

Програма підготовки наречених діє у Львові з 2003 року. Протягом чотирьох років курси відвідали 10 тис. львівських пар. Із 1995-го по 2003-й середній рівень розлучень у місті щороку становив у межах 52% від кількості зареєстрованих шлюбів. Із 2003-го середній рівень розлучень почав знижуватися і становить 36%.
У Києві ж найбільшу кількість розлучень зафіксували протягом 2000 року. У столиці тоді одружились 15800 киян, а розлучились 11600.
Торік у Києві одружились 11072 чоловік, а розлучилися 5970.

Зараз ви читаєте новину «На Троєщині вчаться одружуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі