середа, 23 квітня 2008 07:08

На Подолі відкопали старий водопровід

Археологи відкопали залишки міського водогону, яким припинили користуватися орієнтовно у XVIII ст.

Знахідку виявили на будмайданчику по вул. Фрунзе, 23–25 на Подолі. Конструкція перебувала на глибині 3 м.

— Спершу думали, що це в"язниця. Ніхто не міг точно визначити, бо раніше такого не бачили. Наткнулися на дивний звужений згори зруб. Потім розгледіли у ньому частину конструкції древнього водопроводу, — каже "ГПУ" Всеволод Івакін, 30 років, науковий працівник Центру археології міста. — Виявилося, це водна цистерна, в якій дуже щільно скріплені дерев"яні дошки. Думаємо, у ній накопичувалася вода. Потім вона надходила трубами в будинки. Щось подібне знаходили у Львові. Будемо порівнювати.

За словами Всеволода Івакіна, археологи виявили цю конструкцію два місяці тому. У п"ятницю її зафіксували й розібрали. Нині розібрану знахідку перевезли до Центру археології на вул. Сковороди. Крім водопроводу, на тому ж місці знайшли наслідки діяльності людини. Це вироби з кістки та кераміки. Археологи їх датують XI ст.

Торік 28 грудня будівельники почали рити котлован на вул. Фрунзе, 23–25. Підприємство "Каштанове містечко" планує звести тут офісний центр "Щекавицький". Науковці стверджують, територія будмайданчика має археологічну цінність. Вона належить до пам"ятки археології "Культурний шар Подолу ІХ–ХVIII століть".

Зараз ви читаєте новину «На Подолі відкопали старий водопровід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі