субота, 19 січня 2008 07:02

На Подолі бульдозер випередив археологів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Виритий котлован на вулиці Фрунзе, 23–25. Археологи кажуть, що будівельна техніка вийняла з нього 42 тисячі кубометрів землі давньоруського культурного шару
Виритий котлован на вулиці Фрунзе, 23–25. Археологи кажуть, що будівельна техніка вийняла з нього 42 тисячі кубометрів землі давньоруського культурного шару

"Ось подивіться: стирчать людські кістки, є слід від зітлілої дерев"яної труни, — показує кореспондентові "ГПУ" Всеволод Івакін, 29 років, молодший науковий співробітник Центру археології Києва. — Можливо, це захоронення маленької дитини приблизно з ХІІ століття".

Науковець проводить трохи далі дном котловану й демонструє залишки чотирьох дерев"яних зрубів. Найімовірніше, за словами Івакіна, колись це була житлова споруда.

Торік 28 грудня будівельники почали рити котлован на вул. Фрунзе 23–25, на Подолі. Це величезна вирва, вона має 70х40 м і 8 м завглибшки. Тут планують звести офісний центр "Щекавицький", його замовник — підприємство "Каштанове містечко". Міські археологи стверджують, що територія будмайданчика становить археологічну цінність. Вона належить до пам"ятки археології "Культурний шар Подолу ІХ–ХVIII століть", говорить Івакін.

Археологи зауважують: улітку вони домовилися з забудовниками, що протягом весни 2008-го матимуть змогу дослідити територію. І лише після цього мали розпочати будівельні роботи.

— Забудовник погодився. У квітні ми хотіли проводити повноцінні археологічні дослідження. Екскаватор мав поетапно і за нашими вказівками знімати ґрунт, аби можна було все дослідити й зафіксувати. За законом, якщо ділянка не досліджена, то й будроботи заборонені, — стверджує Всеволод Івакін.

За словами вчених, Центр археології Києва та Інститут археології України вже звернулися до прокуратури.

— За цим порушенням 9 січня було складено акт, припис про заборону робіт без археологічних досліджень вручено забудовникам. Але, як бачите, історичну спадщину продовжують руйнувати, — веде далі науковець.

За годину кореспондент "ГПУ" знайшов у западині чотири людські кістки.

— Не рухайте нічого руками, — застерігає Івакін.

Археологи розказують, що на початку ХХ ст. за 150 м від теперішнього котловану знайшли кілька хаотично розташованих курганних поховань.

— Наша ділянка знаходиться дуже близько до них. Не можна виключати, що й у цьому місці можна знайти щось подібне до курганних поховань, — зазначає науковець.

Вириту землю будівельники вивезли. Керівництво "Каштанового містечка" своїх дій не коментує.

Зараз ви читаєте новину «На Подолі бульдозер випередив археологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі