четвер, 05 червня 2008 07:06

На місці заводу збудують торгово-офісний центр

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Андрій Левченко, головний конструктор НДІ будматеріалів, на тлі демонтованого заводу ”Керамперліт” на вулиці Межигірській
Андрій Левченко, головний конструктор НДІ будматеріалів, на тлі демонтованого заводу ”Керамперліт” на вулиці Межигірській

Протягом двох днів жителі столиці бачать на місці колишнього заводу "Керамперліт" стовпи пилюки й покручену арматуру. Адреса зруйнованого заводу — вул. Межигірська, 85. Це за 300 м від станції метро Тараса Шевченка, поряд з елеватором "Київмлина".

У вівторок кілька екскаваторів демонтували адміністративні будівлі підприємства. Замість нього "Інвест Буд-комплекс" будуватиме торгово-офісний центр заввишки 73 м.

Того дня у міліції зафіксували одразу кілька телефонних дзвінків. Люди бачили, як обвалився дах найбільшого заводського цеху. Правоохоронці приїжджали й перевірили дозволи на демонтажні роботи.

Забудовник попередив розташований неподалік НДІ будматеріалів про майбутній демонтаж і будівництво висотки в лютому. Перші заводські споруди почали зносити в березні. Тоді ж від сильних ударів техніки та вібрування в інституті потріскалися стіни.

— У цьому місці близько до поверхні розташовані ґрунтові води, тому коливання дуже відчутні, — пояснює "ГПУ" Андрій Левченко, 55 років, головний конструктор інституту.

Віталій Сай, 63 роки, директор інституту, каже, демонтаж на Межигірській не має нічого спільного з будівництвом нової лінії метро. Якщо теоретично, то він лише сусідитиме з естакадою метро, яка прямуватиме неподалік у бік Троєщини.

Київський експериментально-дослідний завод (пізніше перейменований на "Керамперліт") побудували 1946-го. Тоді він належав НДІ. У 1990-х завод відділився і змінив форму власності на ЗАТ. Підприємство виготовляло вогнетривку цеглу, керамічні вироби, теплоізоляційні матеріали. Припинив виробництво рік тому, в першому півріччі 2007-го. В інституті зазначають, що акції "Керамперліту" спершу належали майже ста працівникам. Але потім їх викупили четверо керівників. Через якийсь час вони продали будівлю та ділянку забудовникам. Площа, на якій розташований знищений завод, — 1,2 га.

Виробами "Керамперліту" в місті прикрашені Національна філармонія, Михайлівський собор, Бессарабський квартал, синагога на вул. Шота Руставелі, новобуди на Кудрявському узвозі та на вул. Паторжинського, центр. Кераміка київських майстрів є на Московському університеті ім Ломоносова та будівлі МЗС Росії на Смоленській площі. Глину привозили з Донеччини та Київщини.

"Перліт" у назві знищеного заводу означає натуральний продукт вулканічного походження. При нагріванні до 1100°C він розширяється й перетворюється на гранули. Їх використовують для виробництва вогнетривкої цегли. Крім того, перліт водостійкий.

Зараз ви читаєте новину «На місці заводу збудують торгово-офісний центр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі