середа, 06 серпня 2008 17:51

На Куренівку привезли ікону — рятівницю від пожеж

Кілька днів парафіяни церкви Петра й Павла на Куренівці моляться до чудотворної Толгської ікони Божої матері.

Її привезли з ніжинського Введенського жіночого монастиря на Чернігівщині. У Києві образ пробуде до 14 серпня. Служителі кажуть, він має цілющу силу. Там зображена Богородиця, яка тримає на руках малого Ісуса. Копія відомої святині датована XVІ ст. Оригінал ікони 1392-го мироточив. Тоді краплі вологи з"явилися на правиці Богородиці й на лівій нозі Ісуса.

— У народі кажуть, ікона мироточить і пахне перед катастрофами. Не обов"язково. Це означає й те, що Господь чує всіх, хто молиться до нього, — розповідає "ГПУ" отець Тимофій Костюченко з храму Петра й Павла. — Ікону такого рівня в наш храм привозять уперше. Хочемо, аби кияни, які не мають можливості їздити святими місцями в Україні, змогли помолитися і прикластися до образа в нас.

Оригінал нині зберігається в жіночому монастирі міста Ярославль у Росії. Туди образ перенесли з Толгського монастиря, який заснували під Ярославлем 1314 року. На початку XV ст. сталася пожежа. Згоріли келії, ікони, огорожа. Монахині не встигли нічого врятувати. За легендою, ікону Богородиці знайшли біля монастиря в лісі. Кажуть, вона сяяла. Після цього святиня замироточила, почала зціляти хворих, рятувати від пожеж та засух. Віруючі переказують, 1738-го вона врятувала Ярославль від двомісячної посухи. Тільки-но відслужили молебень, пішли дощі.

Храм Петра й Павла належить Українській православній церкві Московського патріархату. Розташований на вул. Фрунзе, 160. Парафіяни можуть приходити щодня з 8.00 до 20.00.

Зараз ви читаєте новину «На Куренівку привезли ікону — рятівницю від пожеж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі