субота, 05 липня 2008 07:09

На Купала стрибатимуть через вогнище і плестимуть вінки

На вихідних у столиці святкуватимуть Івана Купала. Масові гуляння пройдуть у Музеї народної архітектури та побуту України в селі Пирогів, на Оболоні та в центрі міста.

— Я поїду на свято в Пирогові, бо воно ж народне, щоб і через вогнище пострибати, і вінок сплести із польових квітів, походити босою на травичці, — каже Інна Безрода, 21 рік. — А що в місті? Як завжди, буде якийсь концерт, звичайна пиятика — це ж зовсім не так треба святкувати Купала.

6 липня у музеї в Пирогові святкування почнеться о 13.30. Для дорослих вхід коштуватиме 15 грн, для дітей — 7. По обіді о 15.00 проведуть купальську ходу, а о п"ятій вечора — запалять купальське вогнище. Закінчать святкувати о 20.00. Їхати до музею від станції метро Либідська тролейбусом N11 або маршрутними таксі NN 156, 172.

Цього ж дня о 18.30 купальське дійство розпочнеться в парку Оболонь на проспекті Героїв Сталінграда, 6. Народні пісні співатиме фольклорний колектив "Дай боже", а пізніше глядачі зможуть взяти участь у традиційних обрядах. Також пригощатимуть кашею з казана.  Гуляння триватимуть до 22.00.

У неділю в Маріїнському парку на естраді хор "Хрещатик" співатиме традиційні купальські пісні. Початок — о 21.30.

Свято Iвана Купала припадає на пору лiтнього повороту сонця, у нiч на 7 липня. Язичницькому боговi достатку i врожаю Купалу хлiбороби приносили жертви на початку жнив.

Зараз ви читаєте новину «На Купала стрибатимуть через вогнище і плестимуть вінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі