понеділок, 14 травня 2007 07:04

На Андріївський узвіз не пускали автомобілі

Автор: фото: phl
  Водій таксі, імені якого дізнатися не вдалося (ліворуч), відірвав Миколі Тимченку кишеню від куртки. Минулої суботи кияни перекрили рух Андріївським узвозом — нагадують, що вулиця має бути пішохідною
Водій таксі, імені якого дізнатися не вдалося (ліворуч), відірвав Миколі Тимченку кишеню від куртки. Минулої суботи кияни перекрили рух Андріївським узвозом — нагадують, що вулиця має бути пішохідною

28-річний Микола Тимченко самотужки взявся врятувати Андріївський узвіз від автомобілів. У суботу опівдні разом із кількома однодумцями він перекрив рух на вулиці. Додому пішов мало не з синцями та з порваним одягом, однак здаватися не збирається.

— Ці джипи — як гори, розбивають бруківку на вулиці, — каже він. — Через вібрацію від їхнього руху руйнується Андріївська церква.

Автомобілі їздять Андріївським узвозом незаконно, наголошує Тимченко. Торік Подільська районна адміністрація встановила біля пам"ятника Тарасові Шевченку знак "В"їзд заборонено". Вмонтували сім металевих труб, що обмежували рух автомобілів. Однак через пару місяців один стовп без жодних дозволів викорчували, й автівки знову загриміли в бік Подолу.

— Тут що не вихідний, то обов"язково на когось із пішоходів наїдуть, — додає Олександр Марцкевич із громадської організації київських митців. — Ми викликаємо "швидку". Як так можна? Чому всі мовчать?

Продавець глиняних сувенірів Валентина скаржиться, що по вулиці їздять навіть вантажівки.

— Не маємо чим дихнути, всі стоїмо в димовій завісі від перегорілої солярки, — каже жінка. — Перевозять залізні прути, бетон. А іноземці взагалі дуріють від побаченого. Ганьба.

— Доки ми не закінчимо будинок на Воздвиженській N52–54, руху ніхто не припинить, — кричить водій із фургона "мерседес".

Микола Тимченко за освітою інженер, однак зараз весь час присвячує фотографії. Рух на Андріївському він перекриває вже вдруге за два останні тижні.

— Минулого разу я нарвався на дружину Анатолія Засухи, колишнього губернатора Київщини, — згадує. — З іномарки вийшов охоронець і каже: " Ти знаєш, кого я везу? Пропускай". Жінка висунулася у вікно й облаяла мене матом.

Через півгодини після початку акції минулої суботи утворилася пробка з десяти машин. Водії сваряться та кричать. Із автомобіля "мітцубісі" вибігає чоловік із посвідченням працівника Служби безпеки України.

— Ты же видишь, кто я такой? — говорить спочатку стримано.

Коли його починають фотографувати, зривається на крик:

— Не смей меня фотографировать! — затуляє об"єктив камери.

— Рух по цій вулиці потрібно перекрити, — погоджується водій "мерседеса". — Але потрібно глобально вирішувати, побудувати об"їзну дорогу.

Упритул до людей під"їжджає колона святково прикрашених автомобілів — весільний кортеж. Зупиняється таксі. Його водій хапає Миколу та дівчину поруч за одяг.

Після цього ті відходять і пропускають всі автомобілі. Приїздить міліція. Тимченко їде до Подільського райвідділу писати заяву.

У неділю вранці узвіз перекривали знову. Організатори збираються звернутися до районної влади.

— Ще раз попросимо, щоб заблокували в"їзд, — каже Тимченко.

Зараз ви читаєте новину «На Андріївський узвіз не пускали автомобілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі