середа, 26 грудня 2007 07:05

Мороз і Снігуронька позують на Майдані за 15 гривень

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Киянка привела трьох дітей на відкриття ялинки на майдані Незалежності. Молодший син, 4-річний Сергійко, перелякався, побачивши чоловіка в костюмі казкового героя Шрека, і  розплакався
Киянка привела трьох дітей на відкриття ялинки на майдані Незалежності. Молодший син, 4-річний Сергійко, перелякався, побачивши чоловіка в костюмі казкового героя Шрека, і розплакався

На вихідних міська влада відкрила на Майдані новорічну ялинку і запалила на ній святкові вогні.

Новорічне деревце заввишки 35 м. Його прикрашають 192 іграшки та 6 км електрогірлянд. Є навіть м"які іграшкові щурі. Гірлянди освічують збірний остов червоним, жовтим, синім, оранжевим і фіолетовим кольорами. Торік було лише три кольори.

Біля головної ялинки країни з першого ж дня снують охочі заробити. Діди Морози та Снігуроньки наввипередки пропонують перехожим зробити фото. На ваш фотоапарат вони позуватимуть не менш аніж за 15 грн.

— Тільки для вас — 50 гривень, — підслухала в суботу кореспондент "ГПУ", як Дід Мороз умовляв знімкуватися китайця. Турист, врешті, погодився.

Окрім фото, тут торгують шапками Санта Клауса по 35 грн. На базарі така коштує 10.

Вікна киянки Валентини Качаловської, 87 років, виходять на майдан Незалежності. Самотня жінка кілька років поспіль спостерігає за новорічними урочистостями з вікон свого помешкання, що на вул. Городецького, 4, де живе з 1938-го.

— За часів моєї молодості ялинка стояла напроти Головпошти. Була, як мінімум, удвічі менша, аніж тепер, — розповідає Валентина Качаловська. — Вбирали її в різнокольорові кульки, паперові іграшки, дощик. Гірлянди, ясно, не миготіли — горіли, як звичайні лампочки.

Жінка каже, влада щороку створює навколо ялинки ажіотаж.

— Кожна наступна влада ніби хоче втерти носа попередній. Що не рік — то ялинка все краща, багатша, вища. Чула, цього року на неї витратили півмільйона гривень. Це ж навіщо? Краще б пенсіонерам допомагали, — веде далі Качаловська.

Киянка зустрічатиме Новий рік удома, сама. Ялинку не купувала.

— Бо дорого. Продавці дали кілька гілок, почепила їх на портрети загиблих сина й чоловіка. Та нащо ялинка, коли можу будь-коли визирнути з вікна на площу? — говорить жінка.

У новорічну ніч вона спершу спостерігатиме з вікна за святкуваннями на Майдані. Потім дивитиметься телевізор. Раніше заважали масові заходи на Хрещатику. Каже, протягом помаранчевої революції було, напевне, найважче.

— Але потім нічого, звикла. Зараз уже навіть під музику можу спати, — сміється Валентина Качаловська.

Зараз ви читаєте новину «Мороз і Снігуронька позують на Майдані за 15 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі