вівторок, 19 серпня 2008 18:01

Міська телевежа стоятиме ще 65 років

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Київська телевежа розташована за адресою вул. Дорогожицька, 10. Споруду видно з усієї території столиці
Київська телевежа розташована за адресою вул. Дорогожицька, 10. Споруду видно з усієї території столиці

13 серпня міській телевежі, найвищій споруді у столиці, виповнилося 35 років.

Вона заввишки 380 м. Корпус металевого телетранслятора зібраний без жодного болта й гайки.

— Телевежа вища на 60 метрів від Ейфелевої вежі й у той же час утричі легша. Але про нашу башту мало хто знає у світі, бо ніхто не популяризує її, — каже "ГПУ" Валер"ян Сидоренко, 76 років, перший директор Телерадіопередавального центру.

Він працював директором із 1972-го по 2004 рік. Розповідає, що спочатку зварювали верхівку вежі, а потім підставляли під неї нижчі модулі. Усі конструкції споруди цільно зварені, як на мосту Патона.

Вежа складається зі сталевих труб різного діаметру. Зводили її п"ять років. У центральній частині башти розташована вертикальна труба діаметром 4 м. Вона слугує шахтою ліфта й переходить у антену. Вежа має два підйомники. Один піднімається до 200 м, другий — на 244 м. На висоті 80 і 200 м розміщені дві технічні будівлі.

Споруджували башту унікальним методом підрощування без використання підйомних кранів і вертольотів. Металоконструкції були виготовлені на території тодішньої Української РСР, проектні, монтажні й будівельні роботи теж виконали вітчизняні інженери.

— Телевежу будували добротно. Зроблена вона з високоміцної тонколистової броньованої сталі. Мабуть, Союз зробив тоді менше танків і бронетранспортерів, зате таку красавицю-вежу побудували. Розрахована вона на сто років. Думаю, простоїть ще років 65. А як усе буде нормально, то й більше, — додає Валер"ян Сидоренко.

Туристів на вежу не пускають. Екскурсії проводять лише фахівцям і посадовцям.

Металева конструкція важить 2700 т. Під час сильного вітру верхівка башти відхиляється від своєї осі на кілька метрів.

Зараз ви читаєте новину «Міська телевежа стоятиме ще 65 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі