вівторок, 17 серпня 2010 09:54

Місце у дитячому садочку в центрі Києва обійдеться в 1500 грн

Місце у дитячому садочку в центрі Києва обійдеться в 1500 грн

У Києві через брак місць ростуть неофіційні платежі в дитсадках.

Без сплати 500 грн у вигляді благодійного внеску влаштувати дитину в дитячий сад на масивах неможливо. У центрі Києва прийом дитини в садок обійдеться в 1500 грн.

"Минулого року, щоб влаштувати дочку і сина у дитсадок на Троєщині, я внесла 300 грн. За двох. А з моєї сусідки в цьому році там же зажадали вже 500 грн. Плюс двічі на рік ми здаємо в фонд групи по 200 грн. Щоправда, до садка немає претензій - свіжий ремонт, доглянуті майданчики, хороші вихователі ", - розповіла киянка Тетяна Волкова.

У центрі, де дитсадків мало, плата в 3 рази вище. "Ми платили 800 грн. При прийомі в садок і по стільки ж - щомісяця. Цього року плату підвищили до 1000 грн, А за прийом беруть 1500 грн. Але з дітьми займаються іноземними мовами, танцями".

У главку освіти говорять, що платити не обов'язково. "Грошей не вистачає, і ми вдячні, що батьки надають допомогу. Але якщо ви не хочете, а з вас вимагають, звертайтеся до райвно", - радить начальник главку освіти і науки КМДА Віра Горюнова.

З 1 вересня у Києві також з'явиться нова форма навчання для малюків. Вони будуть ходити в так звані короткочасні групи при дитячих садках. Як розповіла Горюнова, такі групи відкриються при кожному садку для 5-річних малюків. Там вони не будуть ні їсти, ні спати, а лише грати в розвиваючі ігри, вивчати ази математики та грамоти.

Горюнова запевняє, що за вступ до групи платити не потрібно, і батьки зможуть прийти в будь-який садок. Таким чином у мерії хочуть вирішити питання з катастрофічною нестачею дитячих садків і, як наслідок, - зростанням поборів за "прийом". За даними главку освіти, в Києві не вистачає близько 10 тисяч місць у садках.

Проблема посилюється ще й тим, що в липні Верховна рада внесла зміни до закону "Про дошкільну освіту", які передбачають обов'язкову підготовку дітей перед школою. Щоправда, міністр освіти Дмитро Табачник запевнив, що "зобов'язалівка" - це не зовсім вірно.

"МОН припускає навчання в різних формах за вибором - дитсадки, нульові або підготовчі групи в школах, домашні заняття. Це не "зобов'язалівка" і не сидіння за партою, а заняття у формі розвиваючих ігор, які вчать вмінню спілкуватися і перебувати в колективі", - зауважив він.

Найближчим часом ситуація з садами в місті не зміниться. Якщо в цьому році в перший клас пішли 26 тисяч школярів, то через п'ять років, за даними Горюнової, очікують 32 тисячі першокласників. Тобто, для тих, кому зараз тільки рік, потрібні додаткові 6 тисяч місць.

Орендарів вже попередили, що з "квадратами" у дитсадках, які вони знімали з 1990-х, коли був демографічний спад, доведеться розлучитися. У Шевченківському районі, за словами Дмитра Табачника, повернуть чотири колишні садка. Найбільше проблем з місцями в районах новобудов.

"На Харківському масиві, Позняках, Осокорках є дитсадки, де на 100 місць - 108 вихованців. Там ввели два сади, але вони вже переповнені. "Київміськбуд" будує новий сад на Позняках, а за 3 роки в Києві їх зведуть 12. Проблеми з місцями - в усіх районах. Ми ведемо переговори з відомствами, щоб прийняти на баланс районів їхні садки, які були закриті ", - зазначила Віра Горюнова.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Місце у дитячому садочку в центрі Києва обійдеться в 1500 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі