вівторок, 16 жовтня 2007 07:09

Мешканці трьох вулиць святкували звільнення скверу

Мешканці вул. Гончара, Гоголівської та Хмельницького святкували минулого тижня звільнення місцевого скверу ім. Зої Космодем"янської від забудовників.

— Олено, принеси гарну скатертину, а то прийде Пилипишин, а ми зовсім не готові його прийняти, — каже жінка, складаючи докупи три табуретки.

Близько сьомої вечора в четвер збираються півсотні місцевих жителів. Кожен щось приносить із собою. Усі радіють, сміються. За півгодини на столі з табуреток стоять пляшки шампанського, вина, коньяку, цукерки, оливки, бутерброди й варена картопля.

Голова Шевченківської райдержадміністрації Віктор Пилипишин, 46 років, приїжджає о 19.45. Мешканці наливають йому у пластиковий стаканчик червоного вина. Замість тосту районний керівник говорить таке:

— Якщо люди проти будівництва храму на цьому місці, то Бога за вуха сюди не притягнеш. Дозволи на забудову отримали з порушеннями. До того ж будівництво знищило б пам"ятку архітектури — вилиту з бронзи партизанку Зою Космодем"янську. А в районі живе багато ветеранів.

Після цих слів він пригубив вина.

Упродовж двох останніх років між городянами та громадою Української Православної Церкви Московського патріархату розгорілася справжня війна за сквер. Церква хотіла звести храм на розі вул. Гончара і Хмельницького.

— У ніч на 23 травня минулого року почали встановлювати металеву огорожу. Ми вибігли в нічних сорочках, аби завадити, — пригадує Віра Бабенко, мешканка будинку N72 на Гончара. — Охоронці розганяли нас батогами, а протоієрей Андрій Миткалик стояв збоку й дивився на це.

Щоб завадити будівництву, мешканці перекривали дорогу, цілодобово чергували біля скверу.

— Сквер тут більше ста років. А забудовники писали в документах на погодження — "перетин вулиць", — каже "ГПУ" викладач економічного університету Ольга Максименко, 36 років, яка живе на Гоголівській. — Вони всякими правдами й неправдами хотіли поставити тут храм. Пропонували нам безкоштовно путівки в Єрусалим. Дійшло до абсурду. 14 лютого цього року вони написали на огорожі: "Девушки Шевченковского района поздравляют мальчиков Московского патриархата с Днем Валентина", — сміється.

Улітку Шевченківська райрада заборонила будівництво храму.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці трьох вулиць святкували звільнення скверу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі