пʼятниця, 15 серпня 2008 17:48

Мед у Лавру привезли сто бджолярів

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Жінка нюхає квітковий мед бджоляра Євгена Сука у четвер на території лаври. Пасічник каже, мед слід обирати, пробуючи його на смак. Перед виставкою священики лаври освятили усі бідони та банки з медом
Жінка нюхає квітковий мед бджоляра Євгена Сука у четвер на території лаври. Пасічник каже, мед слід обирати, пробуючи його на смак. Перед виставкою священики лаври освятили усі бідони та банки з медом

"На вопросы, где мед, пещеры и вода, не отвечаем!" — табличка із таким написом висить на наметі, в якому продають насіння, біля ближніх печер Києво-Печерської лаври.

Продавці кажуть, їх за день замучили питаннями, де продають мед. Від четверга в Лаврі діє виставка-ярмарок "Медовий Спас". З"їхалися понад 100 пасічників з України, Росії та Білорусі.

— Під кришечкою банки з добрим медом має бути роса. Але яка роса в таку спеку? Тому вибирайте, куштуйте, — каже "ГПУ" пасічник із Кременчука Євген Сук, 52 роки. Він приїжджає до Лаври вп"яте, пасічникує з 1986-го, має 200 вуликів. За четвер продав 350 кг меду. Зауважує, що це мало. Торік за перший день продав півтонни.

— Багато перекупщиків. Упізнаю їх по тому, якщо на прилавку стоїть більше п"яти видів меду. За літо мед качаєш від сили три рази. Фізично не можна займатися одразу багатьма видами, — переконаний чоловік.

— Підходьте, в мене мед найсмачніший, — припрошує чоловік у солом"яному брилі. — Це акацієвий, його японці визнали найкращим. Не цукрується, зберігається рідким до трьох років. Травневий — теж цінний, але цукрується. Гречаний — чоловічий мед, підвищує потенцію. Жорсткуватий, але корисний. Липовий мед — ніжний, від простуди, — каже бджоляр із 30-річним стажем Роман Попсой із Холодного Яру на Черкащині. Розповідати про мед він може годинами.

Чоловік згадує, що має багато постійних покупців, які з року в рік шукають його на ярмарку.

— Але цьогоріч не впізнають. Бо я вуса збрив. Були гарні, козацькі, — регоче Роман. — То купуйте акацієвий, від нього не буває алергії.

0,5 л акацієвого чоловік продає за 35 грн. Пробую. Він трохи густіший за олію, за кольором нагадує біле вино.

Роман Попсой — бджоляр у третьому коліні. У Лаврі ярмаркує з 2005-го. Чи не єдиний пасічник, який має сертифікат якості на мед із акації та липи. Здавав продукт досліджувати до державної обласної лабораторії Черкас, заплатив за це 700 грн. У довідці зазначено — радіація і вологість у нормі.

Жителька вул. Героїв Дніпра на Оболоні 44-річна Олена Ніколаєнко виставкою не задоволена:

— Я тут уперше й напевне востаннє. Йти далеко, а ціни високі. Біля мого будинку мед продають дешевше. Там літр найдорожчого — 40 гривень.

Пасічники платять за місце на ярмарку протягом дев"яти днів 1500 грн, торік коштувало тисячу. Літр квіткового й гречаного продають від 40 грн, липового — від 45. Найдорожчий мед — з акації, літр коштує від 60 грн. Найдешевший — із рапсу, по 20 грн.

Окрім меду, продають ікони, картини, книжки, вироби з бісеру й золота.

Ярмарок працюватиме на території дальніх печер Лаври до 22 серпня, із 9.00 до 19.00. Вхід безплатний.

Зараз ви читаєте новину «Мед у Лавру привезли сто бджолярів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі