четвер, 10 січня 2008 07:02

Магістральна труба луснула під кіосками-нелегалами

Автор: фото: autoua.net
  Затоплена після прориву магістральної труби стоянка на вулиці Бальзака (Троєщина). Фото зроблене в понеділок
Затоплена після прориву магістральної труби стоянка на вулиці Бальзака (Троєщина). Фото зроблене в понеділок

На Різдво стометровий відрізок вулиці Оноре де Бальзака — поміж вул. Сабурова і Цвєтаєвої — перетворився на ковзанку.

У понеділок близько третьої пополудні навпроти будинку N64 прорвало 900-міліметрову магістральну трубу холодного водопостачання. Вона лопнула під двома кіосками — "Квіти" і "Гриль". Бурхливі потоки води залили проїжджу частину, а потім потекли вниз, на автостоянку. Більшість легковиків вмерзла у воду, що залила паркінг. Водії спішно вивозили автівки подалі від техногенної катастрофи. Рівень води на стоянці сягав колін.

— Вийшла якраз до аптеки, бачу, з-під кіосків вода б"є фонтаном. Повністю залила вулицю, все було в пару. Приїхала ДАІ, міліція, перекрили дорогу, змушували об"їжджати вулицю дворами, — розповідає "ГПУ" мешканка Троєщини Катерина Алексейченко, 21 рік.

Вода вимила під кіоском 5-метрову яму. Марія Іванченко, 72 роки, згадує, що кіоск квітів стояв над ямою, як місток. Власники виносили з нього товар. Через декілька годин вода підмила кіоск і він упав у яму й перевернувся.

У прес-службі "Київводоканалу" "ГПУ" повідомили, що ліквідували прорив близько опівночі. На місце пригоди оперативно приїхали дві бригади аварійників. Воду відкачувала пожежна машина рятувальників. Кілька годин у сусідніх мікрорайонах не було води, але постачання, зрештою, відновили.

— У цій аварії нічого страшного немає. Але найбільше обурює те, що нам відмовилися допомагати емчеесники. Зателефонував на "01", повідомив, що нам потрібна машина — воду відкачувати. Черговий відповів: оскільки життю людей нічого не загрожує, то й машина не виїжджатиме. Я передав слова рятувальника оперативному черговому мерії, той, у свою чергу — першому заступникові мера Анатолієві Голубченку. Той зателефонував Віталію Пшеничному (начальник головного управління МНС Києва) і домовився з начальником міських рятувальників, аби виділили нам машину. Воду відкачували годину. Якби її перекрили в магістралі на півгодини пізніше, то машини на стоянці затопило б по дах, — каже "ГПУ" Володимир Карпенко, 54 роки, заступник начальника управління МНС Деснянського району.

У водному департаменті "Водоканалу" "ГПУ" повідомили: їхнє підприємство не давало погодження на розміщення кіосків над магістральною трубою.

— І не видали б ніколи, бо це зайве навантаження на магістраль. Через кіоски ми не могли розкопати яму. Чому? Бо їхні власники втекли! Вивезли ці двотонні малі архітектурні форми лише близько першої ночі.

Є три можливих причини прориву магістралі. По-перше — кіоски поставили в небезпечній зоні. По-друге — промерзання ґрунту. По-третє — надмірна зношеність труб. Що було основним, доки не відомо, каже "ГПУ" Володимир Костюк, 54 роки, керівник водного департаменту "Водоканалу".

Поки що інженери навіть не беруться обрахувати точні втрати води. Магістральна труба починається від пр-ту Ватутіна. Зважаючи на діаметр, нею щогодини може проходити від тисячі до 300 тис. кубометрів води.

— Аби встановити точно, скільки води витекло, аварійникам потрібно заміряти величину дірки. Робітники ще не докопалися до неї, — говорить Іван Хоменок, 50 років, начальник району з експлуатації водоводів "Київводоканалу".

Труби псувалися лише на Лівобережжі

Із 5 по 7 січня, окрім вул. Бальзака, на Лівобережжі зафіксували ще два випадки прориву труб водопостачання. Зранку 7 січня велике озеро утворилося на вул. Червоногвардійській біля станції метро Чернігівська. А на вул. Алма-Атинській, що неподалік Дарницького вагоноремонтного заводу, у намиту водою яму провалився джип "Мітсубісі Аутлендер".

Владислав ВОЛОШИН

Зараз ви читаєте новину «Магістральна труба луснула під кіосками-нелегалами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі