четвер, 22 листопада 2007 07:06

Лід щодоби травмує півтисячі киян

"Тут постійно лід, — бідкається 27-річна киянка Антоніна Швецова. — Його нічим не посипають. Ноги можна повивертати. Куди тільки дивляться двірники?".

— Сьогодні ще нічого, а на вихідних біля центрального автовокзалу (площа Московська. — "ГПУ") був узагалі атас. На обмерзлих земляних брилах, які не прибрали будівельники, падали всі — молоді, старі. Найбільше — увечері, коли виходили з маршруток, — каже Микола Роздобутько, 35 років, продавець мобільних карток біля ринку "Деміївський".

Схожа ситуація майже в кожному районі Києва. Найбільше на лід на тротуарах скаржаться жителі околиць міста. Ті, хто живе навколо станції метро Чернігівська, аби потрапити в підземку, долають кілька сотень метрів намерзлого тротуару. Під землю більшість спускаються, тримаючись за поручні. Сходи в місцевому підземному переході нагадують трасу для бобслею. Чути зойки жінок на високих підборах і чортихання чоловіків.

— Здається, перехід прибирають, але ж льод на сходах — постійно, — говорить Світлана Кравченко, 43 роки. — Торік я зламала ногу на сходах, тепер боюся тут ходити. Увечері мене зустрічає біля метро чоловік. Пасажиропотік у цьому місці шалений, а вулиці навколо не прибирають. Ми сплачуємо гроші, може й не найбільші, за прибирання прибудинкової території. Однак комунальники чомусь не розбивають у дворі лід. Бачила їх лише раз, коли вперше сніг випав. А потім двірники наче повимирали.

Сніг у Києві протягом останнього тижня активно танув. Калюжі вздовж будинків, підземних переходів, зупинок, тротуарів і доріг замерзли. Більшість вулиць нагадують тепер каток. За словами лікарів "швидкої", до травмпунктів щодоби звертаються як мінімум 500 осіб.

— Лише до одного районного травмпункту за добу звертається близько 100 чоловік. Причина — травматизм, падіння на вулицях. А в місті всього — 10 райлікарень, — каже "ГПУ" оперативний лікар міської станції швидкої медичної допомоги, яка назвалася Людмилою Григорівною.

За словами медика, кілька хвилин тому з пункту швидкої допомоги додому, на Куренівку, відвезли жінку. Вона впала і зламала литку на лівій нозі. Найбільше кияни травмуються біля вокзалів, станцій метро, на сходах підземних переходів, зупинках і неприбраних тротуарах. Багато випадків падінь на зледенілих дорогах. Причина — водії автобусів і тролейбусів не під"їжджають близько до тротуару, бо там намерзло багато льоду.

— Пасажири підсковзуються на обмерзлих бордюрах, падають. Розбивають обличчя, носи, вибивають зуби, рвуть одяг, — зауважує Людмила Григорівна.

Найкраще чистять Печерськ

Згідно з даними колл-центру мерії, найгірше прибирають сніг у Голосіївському й Шевченківському районах. Водночас, найкраще розчищають вулиці на Печерську й Оболоні. Протягом минулих вихідних 300 киян поскаржилися до мерії на те, що їхні двори прибирають погано, каже начальник колл-центру Наталя Данько.

Зараз ви читаєте новину «Лід щодоби травмує півтисячі киян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі