вівторок, 27 березня 2007 18:22

Ледь не згорів будинок на Ленінградській

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Лідія Бєлікова, мешканка квартири №49 на останньому поверсі будинку №8 на Будівельників, вважає, що пожежа сталася через феєрверк. Іскри від нього залетіли на її балкон
Лідія Бєлікова, мешканка квартири №49 на останньому поверсі будинку №8 на Будівельників, вважає, що пожежа сталася через феєрверк. Іскри від нього залетіли на її балкон

У НЕДІЛЮ після десятої вечора заграва від пожежі освітила половину столичного лівобережжя.

О 22.24 рятувальники евакуйовували мешканців будинку N8а на вул. Будівельників (неподалік Ленінградської площі).

Свідки розповідають, що полум"я побачили на балконі помешкання п"ятого поверху. Сильний вітер допоміг пожежі перекинутися на дах будівлі з дерев"яними кроквами й брусами.

За кілька хвилин на місце виклику приїхало дві машини, потім — ще вісім. Усього, розповідають мешканці Ленінградки, до кінця гасіння навколо будинку вишикувалися тринадцять пожежних машин.

— Я прокинулася від сильного тріску. Подумала, якийсь дурень петарди запускає. Але вибухали вони надто хаотично. Коли вийшла на балкон, побачила, що в будинку горить дах. А вибухають не петарди, а шифер від температури. Вогонь піднявся на три метри вище від даху, — згадує Алла Компанець, 46 років, мешканка будинку N8а.

Хто не міг вийти з будинку самостійно, пожежники виводили попідруки, старших людей виносили.

У Головному управлінні МНС Києва розповідають, що пожежа почалася з балкона квартири N49, що на п"ятому поверсі. Там живе самотня пенсіонерка Лідія Бєлікова, 76 років. Кореспонденту "ГПУ" вдалося пройти до однокімнатного помешкання цієї жінки. Квартира завалена кількома десятками картонних коробок, різноманітним мотлохом, старим одягом — светрами, халатами. У приміщенні дотепер бігають п"ятеро котів. Сусіди кажуть, що Бєлікова, окрім котів, тримала кількох собак. Коли почалася пожежа, собак жінка випустила на вулицю першими.

— А ми писали до районної адміністрації, аби хтось прийшов і подивився, як вона живе. До квартири не зайти — все завалено коробками, які Ліда визбирує на смітниках. А сморід! До себе нікого не пускала, вдавала, ніби недочуває, — стверджує "ГПУ" керівник місцевого домоуправління Галина Кулик, 70 років.

Мешканці кажуть, балкон загорівся, бо на ньому працювала саморобна електроплитка, на якій Бєлікова готувала їжу собі, котам і собакам. Пенсіонерка ці звинувачення спростовує.

— У мене жодної електроплитки не було, я взагалі розетками не користуюся. Загорілося, бо хтось під вікнами пускав салюти. Люди мені казали, що іскра від нього залетіла на балкон. Там я тримала пачки старих газет, — розповідає "ГПУ" Лідія Бєлікова.

Експерти МНС повинні з"ясувати причину пожежі протягом десяти днів. Поки що рятувальники вважають, що вогонь виник через феєрверк.

У вівторок комунальники зводили над будинком новий дах.

Зараз ви читаєте новину «Ледь не згорів будинок на Ленінградській». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі