четвер, 05 липня 2007 07:03

Куплені в колекціонерів речі демонструють у будинку Петра І

Білий будинок на розі вулиць Костянтинівської та Хорива на Подолі кияни називають "будинком Петра І". Є легенда, що російський цар зупинявся тут, коли відвідував столицю України 1706 року.

Довести чи спростувати цю легенду києвознавці не можуть — документів не збереглося. Однак вирішили нагадати жителям столиці історію будівлі. На першому її поверсі від минулого тижня експонують речі, які надав Київський музей історії.

— Зібрали речі, які відповідають тому часу й могли тут, у цьому будинку, колись бути деталями інтер"єру, — розповідає авторка експозиції Оксана Фісун, 55 років. Наприклад, стара швейна машинка нагадує про дівчат-сиріт, які тут вчилися у благодійній школі у минулому столітті.

— Купували в колекціонерів із Польщі, Росії та України — в декого за безцінь. Ось Октоїх 1644 року. Тут написано, що цю богослужбову книгу дарують Петрові Могилі. Ми придбали всього за 500 гривень! Реально вона коштує в шість разів дорожче.

Будинок у 1695 році звели для київського війта Яна Биковича. Тодішньому голові міста вистачило всього чотирьох кімнат. Через півтора століття споруду передали у власність громаді Києва. Тут обладнали притулок для душевнохворих. Із 1799 по 1803 рік в ньому відбував покарання композитор Артемій Ведель.

— Він був першим українським дисидентом, — твердить Фісун.

До 1917-го в приміщенні був Олександрівський дитячий притулок. Потому споруду передали Київському музею історії.

Протягом наступних трьох тижнів, окрім неділі та понеділка, музей працюватиме безплатно для всіх відвідувачів із 10.00 до 17.00. Надалі безкоштовний вхід збережуть для певних категорій людей: школярів, героїв Великої Вітчизняної війни, інвалідів.

Зараз ви читаєте новину «Куплені в колекціонерів речі демонструють у будинку Петра І». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі