субота, 01 березня 2008 07:04

Кредитку хотіли обікрасти скіммером

Спроба зняти гроші з банківської картки ледь не завершилася для киянина втратою всіх коштів на рахунку.

Уночі 15 лютого він підійшов до банкомата "Приватбанку" на вул. Гришка, 4, що на Позняках.

— Хотел снять маленько деньжат. Карточку только вставил, "пин" вводить не стал — заподозрил неладное. Кредитку забрал, — так описує чоловік випадок, який трапився з ним.

Насторожила пластикова накладка, прикріплена навколо отвору, куди вставляють банківську картку. Пристрій збоку виглядав як частина банкомата.

Наступного ранку чоловік знімав гроші в іншому банкоматі. Не зміг забрати картки. Зателефонував до банку. Там повідомили: служба безпеки фінансової установи заблокувала кредитку, бо невідомі спробували її "зламати".

Пристрій, наліплений навколо отвору для картки, називається скіммером. Він зчитує і запам"ятовує номер кредитки, яку вставляє власник. Потім можна виготовити фальшиву пластикову картку. Аби зняти гроші, потрібен ще пін-код власника. Щоб його вирахувати, на клавіатуру банкомата клеять спеціальну плівку. На ній залишаються відбитки пальців. Маючи таку інформацію, шахраї знімають усі кошти з картки. Чоловіка, який хотів зняти гроші на вул. Гришка, виручило лише те, що він не вводив код. Зловмисники виготовили копію, а "пін" спробували підібрати хаотично. Тому банк і заблокував кредитку.

— За останні півтора року в Києві таких випадків не фіксували. Торік порушили дві кримінальні справи проти злочинців, які використовували таке обладнання. Це було в Одесі та Криму, — пояснили "ГПУ" в прес-службі міської міліції.

Зараз ви читаєте новину «Кредитку хотіли обікрасти скіммером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі