пʼятниця, 04 квітня 2008 07:10

Кличко проти Черновецького: молодь проти пенсіонерів

Уже сьогодні очевидно, що боротьба за крісло київського міського голови розгорнеться між Віталієм Кличком та Леонідом Черновецьким. Згідно з усіма соціологічними опитуваннями, вони мають приблизно однаковий рейтинг.

Але якщо розібратися в ситуації, то Віталію Кличку доведеться складніше, ніж його конкуренту.

Річ у тім, що ядро електорату Черновецького складають люди похилого віку, які традиційно ходять на вибори. Не секрет, що саме пенсіонери є цільовою групою роботи нинішнього міського голови, який намагається задобрити свій електорат постійними доплатами та продуктовими пайками. 100 грн із міського бюджету — і Черновецький отримав лояльну літню жінку.

Ядро ж симпатиків Віталія Кличка складають виборці віком від 18 до 45 років. Як правило, вони активно працюють і самі заробляють собі на життя. Традиційно вони менш активні на виборах. Хоча бувають і винятки — саме громадянський протест середнього класу допоміг Ющенку 2004-го здолати Януковича.

Протистояння похилого та молодого електорату — не новина. Нещодавно така сама ситуація була у Польщі. Там на позачергових парламентських виборах змагалися ліберальна партія "Громадянська платформа", яку очолює Дональд Туск, та консервативна "Право та справедливість" братів Качинських. За Туска була переважно молодь. Качинські подобалися літнім людям. У підсумку, із перевагою майже у 10%, перемогу святкувала "Громадянська платформа". За неї голосували мешканці великих міст, інтелігенція, молодь. Підлітки розсилали есемески із текстами: "Врятуй Польщу! Сховай паспорт своєї бабусі!". У результаті до виборчих урн прийшли молоді поляки, які й вирішили долю сейму, склад якого давно набрид скандалами та політичними інтригами.

Подейкують, що досвід акції "Сховай паспорт своєї бабусі" вже використовують технологи штабу Віталія Кличка, який очолює Дмитро Андрієвський. Однак Кличко офіційно відмежувався від такої ініціативи.

Втім, до дня голосування майже два місяці. І ми побачимо ще не одну ініціативу, покликану мобілізувати електорат.

Зараз ви читаєте новину «Кличко проти Черновецького: молодь проти пенсіонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі