Ексклюзиви
субота, 03 червня 2017 05:30

Кличка офіційно оголосили мером Києва

3 червня 2014 року Київська міська територіальна виборча комісія визнала Віталія Кличка переможцем за підсумками позачергових виборів мера столиці.

За відповідне рішення на засіданні одноголосно проголосували всі члени Київського тервиборчкому.

За тиждень до цього, 25 травня, боксер отримав 765 020 голосів киян (57,46%). Його опоненти Леся Оробець і Володимир Бондаренко набрали 114 137 (8,57%) і 107 333 (8,06%) відповідно.

Обіцянки Кличка:

Міська влада звітуватиме перед киянами, сприятиме викриттю корупційних схем. Поверне незаконно відібрані у киян землі.

Кличко запевняв, що під його керівництвом відбудеться активна боротьба із заторами, облаштують нові паркомісця, зелені зони. Він сприятиме поліпшенню стану доріг, якості питної води.

Програма мера передбачала реставрацію і відновлення історичних і культурних пам'яток Києва. Повну заборону висотного будівництва в історичному центрі і мораторій на будь-яке будівництво або землевідведення без схвалення на громадських слуханнях.

Знесення МАФів також значилося у його планах. Збирався розширити мережі лікувальних установ і поліклінік, підвищити якость обслуговування громадян, зробити ремонт у лікарнях, замінити медичне обладнання.

Що виконано за 3 роки:

Щомісячні звіти щодо виконання міського бюджету публікують на сайті міської адміністрації. Запровадили аудит фінансово-господарської діяльності органів виконавчої влади, об'єднали посади голови КМДА та мера столиці.

Демонтаж більше 300 нелегальних газових заправок.

Розпочав роботу міський велотрек. Під час реконструкції відновили гоночне полотно і трибуни, облаштували бігову доріжку.

Відкрили парк "Наталка". На території понад 7 га облаштували пішохідні зони та велодоріжки з ФЕМ-покриттям, встановлені лави для відпочинку, нові урни для сміття. Перешкодили незаконній забудові та озеленили сквер імені Василя Стуса. Всього реконструйовано 96 і відкрито 52 нових парків та скверів.

Автор: "В городе"
  Реконструйований парк "Наталка" на Оболоні
Реконструйований парк "Наталка" на Оболоні

Відремонтували кінотеатр "Жовтень".

Упорядкована інфраструктура навколо МВЦ.

У Києві демонтували 8,1 тис. незаконних комерційних споруд. Їх знесення супроводжувалося скандалами.

1 липня 2016-го поблизу станції метро Святошин люди в масках на тракторі знесли 16 МАФів. На знак протесту підприємці на кілька хвилин перекрили рух автомобілів на просп. Перемоги. Винесли на дорогу уламки ящиків і, схрестивши руки, спробували створити живий ланцюг. На дорозі утворилися затори.

Автор: "Слово і Діло"
  Знесення МАФів на Святошині
Знесення МАФів на Святошині

8 серпня того ж року комунальники знесли бульдозерами 30 кіосків із товаром поблизу станції метро Лісова. На час робіт поліцейські оточили там 2 тис. кв м території. Не пропускали перехожих і власників МАФів. Деякі місцеві жителі обурювались, бо звикли купувати там свіжі продукти дешевше, ніж у супермаркетах.

На початку грудня 16-го знесли кіоски біля станції метро Політехнічний інститут. Підприємці відремонтували їх і завезли новий товар. Кількадесят невідомих чоловіків у масках знову спробували розтрощити МАФи. Власники відбивалися, викликали поліцейських. Ті відтіснили підприємців від кіосків, використали сльозогінний газ. Трьох травмованих відвезли в лікарню.

Бійкою закінчилося знесення бульдозерами МАФів на вулиці Ревуцького, 40 23 грудня у 2016 році. Підприємці підпалили барикади біля своїх магазинів. Найняті комунальниками для знесення чоловіки пішли в наступ. У їх бік полетіло каміння. Вони відповіли тим самим. Обидві сторони конфлікту розпилювали вогнегасники. Кільком пораненим "швидка" надала допомогу.

Ремонт доріг є одним з головних досягнень команди Кличка. Але і найбільше критикується.

"Технології ремонту залишають бажати кращого. Навіть у мегауспішній для себе асфальтоукладальній історії мерія виглядає несистемно. Ремонтують у місті лише окремі ділянки. Причому команда Кличка не має чіткого уявлення про те, якою повинна бути транспортна система в цілому. А значить, питання заторів залишаться відкритими", - наголошує транспортний експерт з Київського університету будівництва та архітектури Дмитро Беспалов.

Автор: "КиевВласть"
  Віталій Кличко проінспектував, як відбувається ремонт доріг на вул. Магнітогорській
Віталій Кличко проінспектував, як відбувається ремонт доріг на вул. Магнітогорській

Крім того, акцент у своїй роботі мерія робить саме на відновленні проїжджої частини. Користувачів громадського транспорту та велосипедистів не враховують.

Залишається обіцянкою:

Метро на Троєщину.

У 2015 році Київрада виділила 9,5 млн грн для проектування метро на Троєщину, а загальна вартість будівництва оцінювалась більше ніж у 2 млрд доларів. На початку грудня 2016 року з'явилась інформація про призупинення планів будівництва. Вже у лютому 2017-го міський голова заявив, що все ж планується добудова Подільсько-Воскресенського мосту, коли знайдуть інвестора.У травні 2017-го заступник голови КМДА Микола Поворозник підписав меморандум про співпрацю з проектом будівництва четвертої гілки метро в Києві з Китайським консорціумом, до якого входять компанії China Railway International Group і China Pacific Construction Group.Вони нададуть допомогу КМДА в залученні коштів від китайських фінансових установ. Згодом стало відомо, що інвестора знайдено і нову лінію метрополітену планують зробити майже повністю наземною. На гілці побудують 14 станцій, 3 з них - підземних. Вони будуть пересадочними.

Подільсько-Воскресенський міст.

"Я хочу стати тим мером, який нарешті добудує Подільсько-Воскресенський міст. Нам вкрай потрібен інвестор для добудови мосту. Я ознайомився з документами, в яких було зазначено, що цей міст побудують ще у 1979 році. Минуло вже понад 36 років. Але скажу одразу – за рік це не можливо. Це проект на 2,5-3 роки. Але ми повинні цього року закласти базу. І це – одне з моїх новорічних бажань", – сказав Кличко ЗМІ у січні 2016 року.

Автор: "Mind UA"
  Для того щоб добудувати міст, за даними КП «ДТДС», потрібно ще не менше 6,4 млрд грн
Для того щоб добудувати міст, за даними КП «ДТДС», потрібно ще не менше 6,4 млрд грн

У березні 2017-го Кличко провів переговори з німецькою стороною, яка долучила німецьких фахівців. Німецькі інвестори виділили 200 тис. євро на чітку аналітику мосту.

"Впевнений, що ми з мертвої точки зрушимо це питання і будівництво моста почнеться в цьому році", - заявив Кличко у березні в ефірі одного з телеканалів.

Не вдалося зробити:

Повернути місту всі незаконно відібрані землі, залучити інвестицій для покращення якості питної води, забезпечення лікарень та поліклінік Києва сучасним медичним обладнанням і необхідним набором ліків.

Від мера вимагають не вилучати зі столичного бюджету податок на доходи фізичних осіб.

Серед проблем, вирішити які меру не вдалося, зазначаються і великі екологічні ризики, такі як виробництво бітуму та цементу на набережній Дніпра і незахищені фекальні труби через Дніпро. Окрім цього, 90% історичних пам'яток у Києві перебувають в аварійному стані.

Експерти критикують мера за відсутність фундаментальних реформ і чіткого плану розвитку міста.

"Мер не має відповідей на такі серйозні питання, як напрямок розширення міста, у якому місць під забудову практично не залишилося", - зазначає експерт з державного управління та містобудування Віктор Глеба.

Найбільше він запам'ятався киянам своїми обмовками:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Віталій зажигає" - танці Кличка підкорили мережу

Київський міський голова Віталій Кличко перевірив, як тривають роботи з будівництва нового дитячого садочка та ліцею на Позняках. Зазначив, що цього року в столиці відкриють 10 дитячих садочків, а черга до дошкільних навчальних закладів зменшать на третину.

Зараз ви читаєте новину «Кличка офіційно оголосили мером Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7643
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути