четвер, 13 березня 2008 07:06

Київську висотку зводять на місці кладовища

"А вони все риють і риють. Із 10 січня під нашими вікнами працює екскаватор. Котлован копають з восьмої ранку до дев"ятої вечора. Ми наполягали, аби тут провели розкопки", — розповідає "ГПУ", відкладаючи вбік бінокля, Олександра Лях, 72 роки. Вона живе у пров. Бехтеревському, 7.

Мешканці будинків на вул. Артема та у пров. Бехтеревському зібрали 800 підписів проти зведення 17-поверхівки. Люди побоюються, що нова висотка на Артема, 52д закриє їм сонце у вікнах. Також може зникнути єдиний в околиці дитячий майданчик. На місці будови раніше був цвинтар Свято-Покровського жіночого монастиря. Його зруйнували в 50-х роках минулого століття.

Олександра Олексіївна має бінокля. Кілька місяців спостерігає за будівництвом із вікна кухні. Жінка згадує: коли зводили сусідню висотку, на Артема, 52, то з-під землі вирили залишки старого склепу. Робітники винесли звідти кілька сумок із кістками. Забудовник, підприємство "Лотос-ЛТД", стверджує: то було сміття, а не останки.

Чотири будівлі на вул. Артема, 52 належать Академії педагогічних наук. Міськрада виділила їй наприкінці 90-х років 31 сотку під будівництво.

2004-го академія отримала дозвіл на зведення 25-поверхівки біля паркану Свято-Покровського жіночого монастиря на вул. Артема, 52а. Однак місцеві перешкодили будівництву, бо висотка "зазіхала" на монастирський сад. Нині новобудову змістили ближче до будинку N52д. Забудовник — "Лотос-ЛТД". Кажуть, у будинку буде ще один службовий корпус закладу.

— Нам відомо, що Держбудінспекція 15 січня заборонила будувати тут. Але на це ніхто не зважає. Відстань від нашого дому до новобудови — 15 метрів. Вони ж перекриють нам усі 64 вікна, — жаліється "ГПУ" Валентина Горбул, 70 років, мешканка будинку у пров. Бехтеревському, 13а.

У Свято-Покровському жіночому монастирі теж проти забудови. За словами монахинь, висотці не місце біля храму.

— Якщо хтось може завадити будівництву, ми будемо лише раді. Нас ніхто не слухає, ніхто не питає, як ми до цього ставимося, — говорить "ГПУ" старша монахиня.

В академії спілкуватися на цю тему відмовилися. Проректор Зіновій Регейло, 49 років, лише зауважив: "будівництво ведеться не на приватній території мешканців".

Свято-Покровський жіночий монастир заснований 1889-го, розташований у пров. Бехтеревському, 15. У 1890-х між ним і вулицею Артема стояла Вознесенська церква. При ній був цвинтар, де ховали черниць і городян. Станом на 1922-й там поховали 839 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Київську висотку зводять на місці кладовища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі