пʼятниця, 13 квітня 2007 07:12

Київських радійників змушують ставити українське

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Радіостанція "Європа ФМ", яку чимало киян слухають на частоті 107 FM, відмовляється дотримуватися статті 9.1 Закону України про телебачення та радіомовлення. Ухвалений 12 січня 2006 року закон зобов"язує кожну телерадіокомпанію не менш як 50% ефіру віддавати під український аудіовізуальний продукт або музичні твори.

На знак протесту радіостанція провела акцію "Ми все зрозуміли" — в ефірі дві доби крутили пісні виключно Михайла Поплавського та Вєрки Сердючки.

Днями Національна рада з питань телебачення та радіомовлення згідно з планом мала перевіряти, як ця радіостанція дотримується закону. На "Європі ФМ" твердять, що їм погрожували відібрати ліцензію.

Акція "Європи ФМ" не залишилася непоміченою. У середу та четвер на Інтернет-форумах, де спілкуються київські водії, тільки й мови було, що про Поплавського на "Європі ФМ". Багатьох слухачів акція обурила, більшість дивувалися. Обурені любителі шансону пропонували радійникам крутити українські пісні в нічний ефір, і таким чином вийти із ситуації.

Але, як пояснили в Нацраді з питань телебачення та радіомовлення, пропонували дарма. Згідно з Меморандумом із радіостанціями, українська музика має звучати з 7.00 до 23.00.

У середу голова Нацради Віталій Шевченко, 52 роки, провів засідання, де сказав, що "Європу ФМ" за недотримання закону можуть притягнути до суду.

— Вони будуть на посиленому контролі, — повідомив Шевченко.

Програмний директор "Європи ФМ" Олександр Лірчук, 35 років, вважає, що через статтю 9.1 можуть закрити радіостанції "Ренесанс", "Хіт ФМ" і "Шансон" — їх формат, мовляв, не дозволяє крутити 50% вітчизняної музики.

— Серед виконавців шансону єдиний відомий співак українського походження — Гарік Кричевський, — каже Лірчук.

Уранці в четвер у маршрутці N17, яка їде від метро Шулявська до Либідської, людно. Біля водія — кондуктор, радіоприймач налаштований на "Шансон". Тихо лунає пісня Михайла Круга "Доброго пути". Водій перебирає пальцями по керму, посміхається.

Ви за дорогою дивіться, а не в конкурсах грайте!

Про те, що найближчим часом радіостанцію можуть зобов"язати половину ефірного часу віддавати під музику українських виконавців, він та його пасажири дізнаються від журналіста "ГПУ". У мікроавтобусі з нагоди такої новини починається сварка.

— "Шансон" має специфічний формат. Якщо там з"являться інші пісні, це буде крах. Ми не хочемо нововведень! — засмучується 41-річний водій Сергій. — Звісно, я можу включить і магнітофон, але це вже не те. Ми хочемо чути наших ведучих, вони проводять безліч конкурсів, у яких беруть участь водії. Деякі пісні популяризують страшне життя за ґратами. Вони спонукають не красти, не вбивати.

До розмови з криком приєднуються пасажирки.

— Ви за дорогою дивіться, а не в конкурсах грайте! — обурюється Оксана. — Перетворили транспорт на "базар-вокзал"(слова із пісні Михайла Круга. — "ГПУ"). Півгодини проїдеш, — і настрій пропав на весь день. А українських пісень має бути більше, і не тільки на радіо.

Водій заводить двигун, жінка-кондуктор просить його не підтримувати розмову. Мовляв, не вперше: скандал буде на всю дорогу. Водій вимикає програвач.

На радіостанціях формату шансон не надто хвилюються. Федір Говоров, програмний директор радіо "Шарманка", яку Нацрада перевірятиме після "Європи ФМ", стверджує, що радіостанція повністю виконує квоту.

— Переді мною лежить плей-листок, на якому чітко видно, що в нашому ефірі є 50 відсотків української музики, — каже він "ГПУ".

Те саме говорить і програмний директор однієї з найпопулярніших серед киян радіостанцій "Хіт ФМ" Леонід Зінченко, 35 років. Акцію "Європи ФМ" він не підтримує.

А от 28-річний Павло Нечитайло, креативний менеджер "Радіо-Київ" (радіостанції, яка в ефірі зовсім не ставить російськомовної музики) вважає, що спонукати розважальні радіостанції ставити українську музику майже неможливо.

— Примушувати "Європу ФМ" крутити 50 відсотків української музики — все одно, що французьку пекарню примусити пекти паляниці. Хоч якісної музики в Україні вистачає, але ж є формат, — зауважує він.

Керівник прес-служби Нацради Микола Гриценко наголошує, що в них до радіокомпаній ставляться лояльно. Нацрада, мовляв, розуміє, що закон про 50% квоту занадто жорсткий і виконати його повністю відразу — неможливо. Тому музика має бути не обов"язково україномовною. У квоту зарахують будь-яких виконавців, хто є українцями за громадянством. Такі умови не вказані в жодному документі, вони усні.

— Якість вітчизняної музики теж залишає бажати кращого. Тому дозволяються навіть ті, які співають у інших країнах, але є громадянами України, — говорить Гриценко.

У Нацраді запевняють, що відбирати ліцензії в радіостанцій поки що не будуть. Однак за дотриманням закону слідкуватимуть.

— Багато компаній не виконують квоту. Але якщо вони стараються, ми зрозуміємо, — пояснює голова Нацради.

Віталій Шевченко обіцяє скласти каталог вітчизняної музики й розмістити його на офіційному сайті Нацради.

Поплавський розсердився на "Європу ФМ"

— Ніхто з "Європи ФМ" не повідомив нас про акцію, — розповідає представник Михайла Поплавського 36-річна Валентина Дячук. — Михайло Михайлович має повне право подати до суду.
За словами Валентини Дячук, у першій половині дня по радіо крутили пісні жахливої якості.
— Невідомо, звідки вони їх узяли, — говорить представник. — Сказали, що з сайту, але це неправда, там таких немає. Після обіду ми привезли на радіостанцію якісні диски. Ближче до ночі ситуація нормалізувалася.

Зараз ви читаєте новину «Київських радійників змушують ставити українське». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі