середа, 21 травня 2008 07:11

Київські забудовники судяться з трьома пенсіонерками

  Троє киянок, у яких фірма-забудовник
Троє киянок, у яких фірма-забудовник

У понеділок до Дніпровського суду на вул. Кошиця, 5, прийшли майже 100 мешканців просп. Гагаріна та активісти партії "Пора".

— Прийшли, бо хочемо захистити від свавілля трьох киянок-пенсіонерок. Будівельна компанія "Схід" і корпорація "Укрреставрація" подали на жінок до суду. Через те, що вони завадили забудувати дитячий майданчик, — пояснює Євген Дикий, 34 роки, кандидат у депутати Київради від партії "Пора".

Троє фігуранток справи стоять біля входу до суду, чекають, коли їх запросять до зали засідань.

— Забудовник хоче, аби я заплатила йому більше 330 тисяч гривень. Погрожували відібрати квартиру. Живу у двокімнатній. Окрім мене, там мешкають ще четверо людей. Якщо навіть і продам її, то цієї суми не набереться, — каже "ГПУ" Тамара Ленда, 58 років.

Галина Мацків, 71 рік, — низького зросту, худорлява. Каже, що судовий позов від забудовників вартував їй здоров"я.

— Коли дізналася, думала, отримаю розрив серця. Тиск підскочив, викликали "швидку". Що я можу заплатити? Живу на пенсію — 600 гривень щомісяця. 70 років прожила без конфліктів та судів із будь-ким. А тут на мене кажуть, що поламала паркан і ворота. Ви на мене подивіться і скажіть — могла я поламати ті ворота? — ледь не плаче пенсіонерка.

Компанія "Схід" отримала право забудувати дитмайданчик на просп. Гагаріна, 15, 2003 року. Територію загородили, викопали котлован. Мешканці не хотіли цього допустити, пікетували будову. 1 жовтня 2007-го Київрада з ініціативи Сергія Рудика, депутата від "Пори", скасувала рішення про будівництво. Компанія "Схід" подала позов на Тамару Ленду, Галину Мацків і Наталію Елькіну. Вони створювали місцевий протестний комітет. "Схід" хоче, щоб пенсіонерки сплатили компенсацію — 890 тис. грн. Забудовники пояснюють: через пікети не працювала техніка, довелося наймати охорону. А невідомі зламали паркан.

Київрада з ініціативи Сергія Рудика, депутата від "Пори", скасувала рішення про будівництво

На судове засідання приїхав депутат Київради Сергій Рудик, 37 років.

— Це не що інше, як цирк. Люди п"ять років воювали проти незаконної забудови. Разом із нашими активістами не пустили сюди інвесторів. Київрада скасувала рішення про зведення 16-поверхівки. Тоді компанія подала абсурдний позов. У крайньому випадку, могли б судитися з нами — молодими, тими, хто може постояти за себе фізично і в суді. Сподіваюся, суд прийме рішення на користь киян, — каже Сергій Рудик.

Судове слухання розпочалося на годину пізніше запланованого, бо довго шукали залу для засідань. Представники "Схід" та "Укрреставрації" на слухання прийшли. Майже годину чекали початку процесу біля входу до суду. Та перед засіданням чомусь поїхали. Тому суддя перенесла слухання на 11 червня.

Галина Мацків вийшла із зали суду усміхненою. А Тамара Ленда каже радісно:

— Забудовники злякалися, бо нас підтримує така молода партія. Це значить, що ми — не винні.

Сергій Рудик згадує — скасувати рішення на сесії міськради було нелегко.

— Минула Київрада не надто часто скасовувала незаконні забудови. За кожним квадратним метром стояли великі гроші. Наприклад, майбутнє житло, яке почали зводити на місці двох інших дитячих майданчиків у центрі, квадратний метр хотіли продавати за 15 тисяч доларів. Так оцінювали новобуди на вулиці Пушкінській, 15а і 33. Коли ми скасовували там будови, то погрози довелося вислуховувати мені та місцевим мешканцям. "Пора" склала реєстр забудов дитячих майданчиків у Києві. Зафіксували 130 незаконно відведених ділянок на площадках для дітлахів, — каже Рудик.

У "Порі" впевнені, що через три тижні суд скасує абсурдний позов.

— Звісно, беззахисні пенсіонерки — найкращі кандидатури, аби висунути проти них бездоказові звинувачення. Але на їхньому місці може бути кожен киянин, хто виступає проти незаконних забудов у місті, — вважає Євген Дикий.

Зараз ви читаєте новину «Київські забудовники судяться з трьома пенсіонерками ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі